Badbevalling

Denk je over een badbevalling of ben je hier nieuwsgierig naar?
Lees dan onderstaande informatie en vraag ons gerust om advies.

Een badbevalling vereist wat praktische organisatie, zoals het opzetten van het bad en het na de bevalling leegmaken en retourneren.

Voordelen

  • Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar. Hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neem je vanzelf een actieve baringshouding aan. Dat bevordert een vlotte bevalling.
  • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving afsluiten.
  • Warm water ontspant en werkt daardoor pijnstillend. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker overgeven aan de weeën. De ervaring leert dat vrouwen in het warme water pijnlijke weeën beter kunnen verdragen en opvangen. Je maakt minder stresshormonen aan en meer endorfines. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers die je zelf aanmaakt bij langdurige inspanning.  Zo wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.
  • In bad kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook steunend op je partner. Voel je vrij een houding aan te nemen die jij prettig vindt.
  • De ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase verlopen hierdoor meestal sneller.
  • Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
  • Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden.
  • Bevallen in warm water wordt zeker aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten of bekkeninstabiliteit hebben.
  • Vrouwen zijn na een badbevalling meestal heel tevreden en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt. Het beste moment is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Het effect van het warme water is dan mogelijk het grootste op je baarmoeder en de pijn. De harttonen van de baby worden bij een badbevalling, net als bij een bevalling op het droge, regelmatig gecontroleerd.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

 

 

 

 

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur