Badbevalling en de baby
Voor een baby is een badbevalling een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ouders de baby zelf aanpakken.
De harttonen van de baby worden bij een badbevalling, net als bij een bevalling op het droge, regelmatig gecontroleerd. Onze doptone is waterdicht.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water ‘zwemmen’ als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
Als de baby is geboren is de beste temperatuur eveneens 36-37 graden, dit in verband met de afkoeling van jullie baby. Het is belangrijk om de baby na de geboorte goed in het water te houden. Het lichaampje koelt, doordat het nat is, boven water sneller af. Hou je baby daarom goed onder water met het lijfje en alleen het hoofd boven water.
Is de baby niet in een goede conditie of twijfelen wij hieraan dan zullen we de baby sneller boven water halen. (De conditie controleren wij door kleur, hartactie en reactie te beoordelen.)
Ook de placenta kan in bad worden geboren. In een klein teiltje kan hij dan naast je drijven zodat we niet meteen de navelstreng hoeven door te knippen. Het schatten van het bloedverlies is iets lastiger in bad dan erbuiten. Zolang het bloedverlies normaal is en jij jezelf goed voelt kun je in bad blijven tot je er zelf uit wil. Twijfelen we over de hoeveelheid bloedverlies dan kan het zijn dat we je eerder vragen uit bad te komen om het bloedverlies beter te kunnen inschatten.
Vooraf geven de meeste vrouwen aan graag na de bevalling nog een uur in bad te willen blijven en op deze manier kennis te willen maken met hun kindje. De praktijk leert dat de meeste vrouwen ruim voor die tijd zelf uit bad willen komen. Je baby geven we dan even aan je partner die wellicht al iets eerder uit bad is gekomen. Je kunt je dan even afspoelen en wij helpen je met afdrogen. Voor het eventuele hechten is het handig dat er een bed op hoogte klaarstaat. Ook voor het geven van de eerste borstvoeding en om na de bevalling goed tot rust te komen is het fijn dat je in bed kunt stappen.