- Home >
Bekkenpijn en bekkenklachten
Veel zwangeren hebben rug- en bekkenklachten, variërend van een beetje gevoelig tot echt heel pijnlijk. Het hoort er een beetje bij, maar er is wel wat aan te doen. Vandaar een speciale gastblog van de fysiotherapeuten op het Raadhuisplein, Anke Sietzema-van der Meulen, geregistreerd bekkenfysiotherapeut en Elly Drost-de Groot, fysiotherapeut met aandachtsgebied bekken.
Komt een zwangere bij de bekkenfysiotherapeut.
“ Ik denk dat ik bekkeninstabiliteit heb”. Antwoordt de bekkenfysiotherapeut: “Dat is mooi, want instabiliteit is een kenmerk van zwangerschap en is nodig voor je bevalling”.
Maar de bekkenfysiotherapeut begrijpt de cliënte goed. Ze legt uit dat wij deze klachten ‘zwangerschap gerelateerde bekkenpijnklachten’ noemen, of in vaktermen: Peri Partum Pelvic Pain noemen. Met respect voor de pijnklachten.
Wist je dat PPPP lage rugklachten, klachten van de SI- gewrichten (kuiltjes achterzijde bekken), diepe bil-pijn, heupgewricht klachten, schaambeenpijn, pijn aan het staartbeen of bekkenbodempijnklachten kunnen zijn?
De meeste cliënten zien we na 20 weken zwangerschap. Dan beginnen de klachten zoetjesaan, uiteraard afhankelijk van de voorgeschiedenis. Problemen bij vorige zwangerschappen, werkomstandigheden, eerdere rugklachten zijn factoren die meespelen.
Tijdens het consult inventariseren we de klachten en we doen enkele lichamelijke testen. Wij kijken naar het bewegen tijdens lopen, gaan zitten en opstaan, traplopen en andere activiteiten van het dagelijks leven. We geven uitleg over de klachten. Denk aan veranderingen van het bewegingsapparaat door zwangerschap. Houdingsverandering door je zwangere buik en verweking van de banden. We bespreken dat het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid verstoord kan zijn omdat rust en activiteit niet in balans zijn. Soms kan het advies zijn om meer te bewegen, soms juist om iets kalmer aan te doen. Zo nodig helpen we bewegingsangst aan te pakken met een juiste opbouw van oefeningen.
Oefeningen voor de SI-gewrichten, rekkingsoefeningen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en tiltechnieken zijn hier onderdeel van. Een bekkenband wordt ook wel eens geadviseerd om korte perioden te dragen.
Na je bevalling kunnen wij je helpen met opbouw van de kracht van je buikspieren. We geven adviezen en behandeling bij aandrangklachten om te plassen, ongewild verlies van urine, ongewild verlies van ontlasting, obstipatie, klachten ten gevolge van hechtingen, klachten in relatie tot seksualiteit (pijn bij het vrijen) en klachten ten gevolge van verzakking (blaas, baarmoeder of endeldarm).
Heb je vragen of klachten die je wilt bespreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er voor je.