- Home >
Anticonceptie
Door Simone Valk
Samen met Anna ga ik de cursus ‘spiralen inbrengen’ volgen.
Als voorbereiding moeten we een e-learning over anticonceptie doen. Met een afsluitende toets. Gelukkig, allebei met vlag en wimpel geslaagd. We moeten allebei onder toezicht vijf keer een spiraaltje inbrengen om behalve bevoegd onszelf ook bekwaam te mogen noemen.
Op 27 augustus is deze dag gepland. Het spiraaltje moet je gewoon betalen, maar het inbrengen is deze dag gratis. Heb je belangstelling om proefpersoon te zijn? Neem contact op. Als je pas bevallen bent kan het inbrengen 8-10 weken na de bevalling. Als je gewoon een spiraaltje wilt moet dat tijdens de menstruatie geplaatst worden, dus hou daar even rekening mee.
Anticonceptie is zo vanzelfsprekend in ons land. Het lijkt er altijd geweest te zijn maar niks is minder waar. Pas na de tweede wereldoorlog kwam het gesprek op gang over vruchtbaarheid, hoeveel kinderen men wilde, hoe lang ertussen. Zeven kinderen in acht jaar was voor veel mensen een schrikbeeld. Vooral ook omdat door verbeterde hygiëne en antibiotica de kindersterfte enorm werd teruggedrongen.
In de 19 eeuw
Mijn overgrootouders kregen in de 19e eeuw 14 kinderen waarvan er acht overleden voor hun eerste verjaardag. Van de overige zes stierven er nog twee jong. Mijn overgrootouders werden uiteindelijk begraven door hun vier overgebleven kinderen.
In de 20e eeuw
Na de oorlog was er sprake van een babyboom. Mensen waren bevrijd, konden trouwen en kregen kinderen. Veel van die gezinnen waren groot, vijf kinderen was gewoon.
De woningnood werd aangepakt door veel te bouwen. Vooral in de steden werden grote flats neergezet.
In de jaren 60 kwam de kentering. Vrouwen begonnen hun plek op de arbeidsmarkt op te eisen. Ze wilden niet alleen huisvrouw en moeder zijn en hun opleiding nergens voor gebruiken. Een ziektebeeld uit die tijd dat helemaal verdwenen is heette ‘flatneurose’. Jonge moeder zat met een paar kinderen hele dagen thuis op zes-hoog.
Begin jaren 60 kwam een medicijn tegen menstruatiestoornissen op de markt. De bijwerking was dat vrouwen er onvruchtbaar van werden. Dat was de eerste pil. Er bleek ontzettend veel vraag naar. Bladen als Libelle en Margriet schreven erover en dat heeft veel bijgedragen aan de acceptatie van anticonceptie in Nederland. Daarnaast kent Nederland dankzij Dolle Mina een liberale abortuswetgeving.
Vergeleken met de ons omringende landen is het abortuscijfer in Nederland laag. Dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van betrouwbare anticonceptie en de voorlichting erover. Kinderen krijgen op de basisschool al seksuele voorlichting en daarin wordt anticonceptie goed verweven.
In de 21e eeuw
Kortom, een interessant stukje geschiedenis. En in de 21e eeuw hoort anticonceptie bij het takenpakket van de verloskundige. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact op.