Home > Kerstdiner, wat niet en vooral wat wel eten

Kerstdiner, wat niet en vooral wat wel eten

Ja, met kerst gaan we eerste kerstdag bij mijn ouders en tweede kerstdag bij zijn ouders eten. Dat is wel een beetje een probleem want mijn schoonouders hebben een vast kerst-menu waar al jaren niet vanaf geweken wordt. Het begint met gerookte zalm, en dat mag ik niet. En daarna biefstuk, hartstikke rood. En als toetje een chocolademousse met rauwe eieren.

De zwangere kijkt me enigszins bedrukt aan. Blijkbaar kan er niet van het menu worden afgeweken en kan ze ook niet met goed fatsoen wegblijven.

De eetadviezen voor zwangeren houden inderdaad onder andere in dat vlees en vis goed verhit worden voor je ze eet. Vlees en vis kunnen besmet zijn met een parasiet die doodgaat bij voldoende verhitting. En als je een infectie oploopt kan dat gevolgen hebben voor je baby. Rauw ei kan salmonella bevatten. Dat is niet zozeer gevaarlijk voor je kind maar je kunt zelf flink beroerd zijn door overgeven en diarrhee. Ook niet prettig.

Maar met een beetje creativiteit kun je gewoon mee-eten met de familie.

Gerookte zalm kan misschien vervangen worden een slaatje met zalm uit blik. Er kan natuurlijk best een biefstukje extra doorbakken worden. Groente en aardappelen of rijst zijn goed voor je en kun je ruim opscheppen. En een chocolademousse uit het koelvak van de supermarkt is in elk geval veilig en ziet er op het schaaltje hetzelfde uit.

Alcohol is wel iets om te laten staan. Proost met bronwater of druivensap dit jaar. Koffie en thee zijn een probleem en lekkere kerstkrans (met mate) ook niet. Er zijn echt meer dingen die je gewoon kunt eten dan dingen die je beter kunt laten staan.

Plan bijtijds een mooi menu, eventueel in overleg met moeder en schoonmoeder en zoek de goede recepten erbij. Oefen desnoods een keertje zodat het allemaal vlekkeloos op tafel komt op kerstdag.

Goede voorbereiding is het halve werk!

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur