Home > Samenwerken in tijden van corona

Samenwerken in tijden van corona

Een gastblog van dr. Sabrina van den Tillaart, gynaecoloog in het IJsselland Ziekenhuis.

Ineens was alles anders

Net als in de rest van het land, nee, de hele wereld, werden in het IJsselland Ziekenhuis en de Verloskundigenpraktijken van het VSV IJsselland strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Wat een heisa: spreekuren afgezegd, alle lijsten doorlopen om te kijken wie er toch echt moest komen, wie er gebeld kon worden en wie moest wachten. Teleurstelling voor patiënten met een vervelend probleem waarvoor ze eindelijk naar de gynaecoloog zouden komen, voor dokters die ineens vooral achter de computer en telefoon zaten, maar het meest voor de zwangere vrouwen, die minder vaak naar hun verloskundige of arts mochten komen. En dan ook nog eens alleen! Terwijl de zwangerschap zo’n bijzondere tijd is, die ze graag zoveel mogelijk met hun partner samen willen meemaken. Mogelijk werd een heel ander begrip.

Zorg voor zwangeren

Ineens waren in de zorg voor zwangere vrouwen zoveel dingen die we normaal vinden niet meer mogelijk. Niet meer mogelijk om als patiënt in het ziekenhuis te komen, met iemand mee te komen, op kraamvisite te komen, om patiënten te onderzoeken, om face-to-face overleg te voeren met collega’s. En nog heel veel meer.
Ik heb enorm veel respect voor de vrouwen die alle ziekenhuisbezoeken zo sterk alleen hebben doorstaan, maar ook voor hun mannen, die we zo vaak hebben moeten teleurstellen. Ik begrijp dat het moeilijk was, waarom van alles werd geprobeerd om toch toegelaten te worden. We zijn dan ook dankbaar dat jullie uiteindelijk begrepen dat het voor ieders gezondheid nodig was – en is – en dat het voor ons heel moeilijk is om te weigeren.
Maar ineens bleek er ook heel veel wel mogelijk! Van face-timen met partners tijdens echo’s, telefonische consulten, tot aan (schoon)moeders die een bevalling – inclusief de vacuüm – volgen via internet. Deze dingen gaan blijven denk ik, maar dan als een vrije keuze.

Samenwerking

Heel bijzonder was ook wat we als gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en kraamverzorgenden samen allemaal mogelijk konden maken. Zij aan zij in de plotse acute situatie, met de dreiging van een nog grotere crisis in de gezondheidszorg. Samen de kwaliteit van de zorg voor de zwangere en de baby waarborgen. We hebben oplossingen bedacht voor als de verloskundigen- of kraampraktijken niet meer zouden kunnen functioneren door zieke zorgverleners, als de ambulancedienst overbelast zou raken, als het IJsselland Ziekenhuis of een ander ziekenhuis in de regio overspoeld zou worden door patiënten met Corona of teveel personeelsuitval zou hebben. Alle scenario’s moesten snel en goed uitgedacht worden. Alle verschillen en belangen moesten overboord. En toen bleken er ineens geen belangrijke verschillen of tegengestelde belangen te zijn… Geboortezorgprofessionals hebben één doel: de beste zorg bieden aan de zwangere vrouw en de baby. Wat gek eigenlijk dat we dat niet eerder zo duidelijk merkten.

De toekomst

Gelukkig hebben we nu toe geen van de plannen hoeven gebruiken. Maar wat geeft deze samenwerking veel  vertrouwen; in zwangere vrouwen en hun partners, in alle verloskundigen van het VSV IJsselland, in het IJsselland Ziekenhuis, in alle andere verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen in de regio Rotterdam. En in de rest van het land zal het niet anders geweest zijn. Ik ben trots op onze samenwerking, onze mentaliteit, onze verschillen en onze overeenkomsten.

Als alles over een tijd weer normaal is, dan blijft dat zeker het nieuwe normaal!

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur