Zwangerschapssymptomen en zwangerschapstesten

Wanneer doe je nu een zwangerschapstest? Testen zijn tegenwoordig zeer gevoelig. Je kunt een test doen op de dag dat je je realiseert dat je niet ongesteld bent geworden.

Dat werkt natuurlijk het beste als je een hele regelmatige cyclus hebt.

Een regelmatige cyclus wil zeggen dat je een half jaar van tevoren in je agenda kunt aantekenen wanneer je je menstruatie verwacht.  Halverwege je cyclus kun je dan je eisprong verwachten. De eisprong treedt op ongeveer twee weken vóór de nieuwe menstruatie.

Niet iedereen heeft zo’n regelmatige cyclus. Vrouwen die onregelmatiger zijn hebben ook minder vaak een eisprong. En kunnen dus op basis van hun cyclus minder goed inschatten of ze misschien zwanger zijn. Dan kan een zwangerschapstest uitsluitsel geven. Tegenwoordig heb je testen die aangeven hoe ver je ongeveer zwanger bent, maar een termijnecho is daarvoor nog steeds de betrouwbaarste methode.

Uitblijven van je menstruatie is niet het enige teken van zwangerschap. Veel vrouwen hebben zwangerschapssymptomen. Ze merken dat ze heel gevoelige borsten hebben, vaker moeten plassen, misselijk zijn of heftig reageren op geuren van bijvoorbeeld koffie of vlees. Dat sterk reageren op geur is een soort bescherming van je lichaam. Het vertelt je welke stoffen eventueel niet goed zijn voor de baby.

Misselijk zijn is een ander berucht symptoom van zwangerschap. Het varieert van niet lekker wakker worden maar opknappen van een cracker tot werkelijk geen hap of slok kunnen binnenhouden. Dat laatste is zeldzaam, maar gewoon de hele dag misselijk zijn is voor de meeste vrouwen niet echt prettig. Gelukkig verdwijnt de misselijkheid bij de meeste vrouwen na 16 weken.

Dus doe een zwangerschapstest als je over tijd bent, of als je veel zwangerschapssymptomen ervaart. En zodra de test positief is kun je je bij ons aanmelden.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur