Daphne Karto schreef voor ons een gastblog. Heb jij ook een andere culturele achtergrond en vind je het leuk om wat over specifieke gebruiken te delen? Laat het weten. Wij vinden het leuk om te leren.

What a time to be pregnant! Het is een onwerkelijke tijd en zwanger zijn tijdens de corona-crisis zorgt voor veel aanpassingen, ook op cultureel gebied. Mijn naam is Daphne Karto en ik ben 31 weken zwanger van mijn eerste kindje. Daarbij ben ik van Javaans-Surinaamse afkomst en heb ik een relatie met een Inheemse mix-Surinaamse man, waarbij cultuur een grote rol speelt tijdens de zwangerschap. In de Surinaamse cultuur komen veel traditionele gebruiken aan bod, waarvan ik een aantal bekende zal benoemen.

Babyshower

Ik weet dat twee goede vriendinnen mijn babyshower organiseren. Daarbij houd ik absoluut niet van verrassingen en typische babyshower spelletjes. Ik heb aangegeven dat ik graag een high-tea wil o.i.d., als er maar “lekker eten” inbegrepen is (haha).

Ook in de Javaanse cultuur hebben wij een soort babyshower, genaamd; “Mitoni”. Dit is een ritueel dat plaatsvindt bij zeven maanden zwangerschap, als blijk van dankbaarheid van de eerste zeven maanden. De Javanen geloven dat een ongeboren baby een ziel heeft wiens geborgenheid gevierd moet worden.

Bescherming

Slechte energie, boze geesten en mensen met slechte gedachten/intenties moeten worden weggedreven. Als ik me niet lekker in mijn vel voel, was ik mezelf met blauwsel en zeezout. Blauwsel is blauwe poeder dat wordt gebruikt tegen kwade invloeden. Ook heb ik altijd een flesje met “swit watra” bij me, die ik altijd kan spuiten als ik op weg ben en me niet goed voel.

Ook na de bevalling wordt blauwsel bij de baby gebruikt, de baby wordt dan in een warm badje met een klein beetje blauwe poeder gewassen. Vooral rond de kraamtijd wanneer er veel mensen naar de pasgeboren baby komen kijken is het voor de Surinamers belangrijk dat de baby beschermd is tegen slechte energie en gedachten.

Sieraden

Naast mijn kettingen met edelstenen (jade en maansteen), draag ik regelmatig mijn ketting met mijn “Ogri ai” kraal. Ogri ai betekent letterlijk “boze oog” in Sranan Tongo (Surinaamse taal). Zodra de baby geboren is, worden ogri ai kraaltjes op de kleding van de baby gespeld.

Medicijnen, dranken en groenten

Van mijn schoonmoeder die woonachtig is in Suriname, heb ik “Dia Tu” gekregen. Dit is poeder dat van een hoorn van een hert is gekrabd en helpt tegen stuiptrekkingen van de baby. Dit poedertje meng je met water of melk en drink je op.

Ook heb ik bita (kruiden) gekregen om te drinken, maar dat wil ik momenteel niet drinken. Bita heeft namelijk een laxerend en detoxerende werking. Na de bevalling wil ik het ook niet drinken, omdat er nog niet veel bekend is als je bita drinkt en borstvoeding geeft. Er wordt gezegd dat het de borstvoeding op gang brengt, maar mijns inziens komen er verkeerde stoffen terecht in de moedermelk als je deze kruiden drinkt.

Tot slot wil ik de Surinaamse groenten benoemen die ik het liefst elke dag eet. Omdat deze groenten niet de reguliere supermarkten te koop zijn, eet ik deze in ieder geval één keer in de week:

  • Sopropo: ook wel bitterkomkommer. Vanwege zijn bittere smaak, lust niet iedereen deze groente. De sopropo verlaagd de bloedsuikerspiegel en is een rijke bron van antioxidanten, vitaminen en sporenelementen.
  • Bita wiri; letterlijk “bitter blad”. Ook deze groente is bitter van smaak. Deze groente is rijk aan eiwitten, vitamine A, C en K.
  • Djangang bening; Javaanse heldere groentesoep.
  • Antroewa: Antroewa is een glanzend witte of lichtgroene, ronde knol ter grootte van een flinke tomaat. Ook deze groente is bitter van smaak. Antroewa bevat vitamine B en C en is een goede bron voor kalium, magnesium, mangaan, calcium, ijzer, zink en andere sporenelementen.
  • Oker: ook wel okra en bevat veel voedingsstoffen. Zo is deze groente rijk aan vitamine B1,C, K en foliumzuur. Ook zitten er veel vezels in en slijmerig vruchtvlees die een gezonde spijsvertering bevorderen.

Uit onderzoek is gebleken dat bovenstaande groenten het risico van chronische ziekten zoals kanker en diabetes type 2 kan verminderen. Recepten om deze groenten klaar te maken, zijn gemakkelijk te vinden op het internet. Ik ben ermee opgegroeid, maar voor degenen die het voor het eerst willen proberen zal het erg wennen zijn!

Vergelijkbare berichten