Home > Uit de oude doos

Uit de oude doos

Inmiddels ben ik, Simone, 36 jaar aan de praktijk verbonden. Toen ik in 1982 als jonge verloskundige begon, was Zevenkamp nog maar half afgebouwd. Net als Nieuwerkerk aan den IJssel. En Nesselande bestond helemaal nog niet.

Eén ding kan ik zeggen, er is heel veel veranderd maar er is gelukkig ook veel hetzelfde gebleven.

We hadden alleen een pieper. Als die ging haastte je je naar de dichtstbijzijnde telefooncel om eerste de boodschappendienst te bellen en daarna de zwangere die je had laten oppiepen. Je liep altijd vooral kwartjes te verzamelen want die moest je in de gleuf gooien. En o wat een ellende als de cel bezet was door iemand die op zijn dooie gemak stond te kletsen. Het was al een hele verbetering toen we een pieper kregen die meteen het telefoonnummer doorgaf van degene die jou nodig had. Scheelde weer een telefoontje. Wat was het een luxe toen we de eerste mobiele telefoon kregen. Altijd en overal meteen bereikbaar.

We hadden geen echo. De uitgerekende datum bepaalden we op basis van de laatste menstruatie en de verschijnselen die een moeder beschreef. Dus daar zat je makkelijk naast. Als je dacht dat een kind te klein was, of te groot, of misschien wel een tweeling kon je onderzoek aanvragen in het ziekenhuis. Aanvankelijk waren dat stilstaande beelden. Wij vertrouwden veel meer op onze handen want dat waren onze enige instrumenten. En in de begintijd luisterden we naar het hartje met een houten toeter. De doptone was een welkome verbetering al kon die toeter niet kapot en hoefden er geen batterijen in.

Er werd meer thuis bevallen in die jaren. Het IJsselland ziekenhuis was er nog niet dus om te bevallen gingen we echt de stad in. Er waren veel meer kleine ziekenhuizen die allemaal hun eigen verloskamers hadden. En vanuit Nieuwerkerk gingen we naar Gouda dat toen nog twee ziekenhuizen telde. Volmeldingen waren ongehoord.

Verloskundigenpraktijken waren kleiner. Veel praktijken bestonden uit twee verloskundigen die samen het werk deden. We hadden het druk, maar anders druk dan vandaag de dag. We hadden zeker een goede samenwerking met diverse gynaecologen maar gewoon anders georganiseerd. Iedere tijd heeft andere organisatievormen nodig, het ene is niet beter of slechter dan het andere, maar anders.

Kraamzorg was heel royaal. 72 uur voor een thuisbevalling plus dagen erna. De zuster kookte ook voor het gezin. Daar denk ik met weemoed aan terug. Hedendaagse kraamverzorgenden zijn allemaal aardig en competent maar het ouderwetse verzorgen was vaak wel heel fijn.

Er werd veel meer gerookt. In die tijd mocht je overal nog binnen roken in de horeca en ook in huiskamers werd veel meer gerookt dan tegenwoordig. Het is geweldig dat die gevaarlijke verslaving teruggedrongen is en dat zien we ook terug in de cijfers. Kinderen die rookvrij opgroeien zijn gezonder! En ouders die niet roken zijn fittere ouders.

Op veel punten is er echt veel veranderd. Niet elke verandering is een verbetering, maar vooruitgang is niet tegen te houden. En techniek heeft ons heel veel gebracht. Ik zie vol vertrouwen de komende 20 jaar tegemoet.

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur