Home > Stoptober! Doe je mee?

Stoptober! Doe je mee?

Een kind dat in een rookvrij huis opgroeit krijgt een geschenk voor het leven.

Hoe vaak ik dit al niet gezegd heb. En het is waar. Roken is nog steeds de oorzaak van veel problemen.

Rokers komen vaak uit gezinnen waar gerookt wordt. Als de sociale omgeving rookt is het lastiger daar weerstand aan te bieden. En eenmaal verslaafd is het heel lastig om te stoppen

Nicotine. Het eindigt op ine. Net als heroïne en cocaïne. Nicotine hoort tot dezelfde scheikundige groep. Al dit soort stoffen zijn verslavend op dezelfde manier. Sigaretten kun je nu nog bij de supermarkt kopen maar voor andere drugs die net zo verslavend zijn ga je naar een schimmige dealer.

Over roken worden steeds meer wenkbrauwen gefronst als je het doet waar kinderen bij zijn. Schoolpleinen en sportvelden worden in toenemende mate rookvrij.  Het terrein van onder andere het IJsselland Ziekenhuis is grotendeels rookvrij. Helaas wordt door de politiek de urgentie minder gevoeld. Er sterven nog steeds meer mensen aan tabak dan aan corona maar de tabakslobby heeft vergaande maatregelen tot nu toe tegen weten te houden.

De generatie die nu geboren wordt moet Generatie Rookvrij worden.

Waarom zou je stoppen als je je prima voelt als je rookt en je opa ook 85 is geworden met twee pakjes per dag?

Die gezonde opa die zoveel rookt is een uitzondering. Als je kijkt naar grote bevolkingsgroepen zie je dat rokers het over het algemeen op alle fronten slechter doen.

Rokers worden minder oud, maar hun laatste jaren zijn ze ook ongezonder dan niet-rokers. Dus in plaats van lekker met je kleinzoon een potje te voetballen haalt hij waarschijnlijk je rollator in met zijn fietsje. Oma en opa  hebben geen lucht.

Waarom is roken nu zo slecht in je zwangerschap?

Roken tast je bloedvaten aan. Maar het tast ook de bloedvaten aan van de baby in aanleg. Die worden minder goed aangelegd. Dus de basis voor latere gezondheidsproblemen wordt dan gelegd.

De bloedvaten van de moederkoek die de baby voorziet van voeding en zuurstof, worden ook minder goed aangelegd waardoor je baby al in je buik minder goed groeit. En een kleine baby betekent geen makkelijkere bevalling, maar vaak juist een moeilijkere.

Wat zij de problemen waar rooksters tegen aan kunnen lopen?

Je hebt als rookster meer kans op:

  • Een miskraam
  • Een vroeggeboorte
  • Een te kleine baby
  • Loslating van de placenta
  • Inscheuren tijdens je bevalling omdat je eigen weefsels minder goed doorbloed zijn.

Je baby loopt meer kans op:

  • Benauwdheid, hoesten en astma
  • Hersenbeschadiging door de nicotine: op latere leeftijd mogelijk ADHD,  leerproblemen en een lagere intelligentie.
  • Er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas bij het kind op latere leeftijd. Nicotine beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend veranderen.
  • Ook als vader blijft roken heeft dit invloed. Baby in de buik rookt mee.

En het laatste argument is natuurlijk geld. Reken eens uit wat je per week uitgeeft aan roken. Als je dat bedrag wekelijks apart zet tot je kind 18 is kan hij of zij waarschijnlijk gaan studeren zonder lenen. Of hij of zij haalt een rijbewijs en je koopt een mooie Porsche als cadeau. En dat is dan te danken aan misschien wel het meest belangrijke besluit wat betreft jullie gezondheid, dat je genomen hebt.

Wat houdt je nog tegen? Stop vandaag nog!

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57 Bij spoed kies optie 1.
Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

 

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur