Home > Saturatie meten

Saturatie meten

Wat houdt het in?

In augustus 2022 beginnen we met het meten van het zuurstofgehalte van de baby. Dat gebeurt met een saturatiemeter. Dit gebeurt op basis van infrarood licht en is snel en pijnloos.

Het onderzoek kun je zien als een verlengde van de 20 weken echo. Het doel is problemen op te sporen en te behandelen voor er onomkeerbare schade is. Vanzelfsprekend wordt er niets gedaan zonder jullie toestemming.

Elke zwangere vrouw krijgt een 20 weken echo aangeboden en de meeste vrouwen maken hier gebruik van. Bij deze echo wordt onder andere het hartje van je kindje bekeken. Ziet het er normaal uit? Lopen de bloedvaten naar en van het hart normaal?

Veel afwijkingen worden opgespoord met dit onderzoek maar ondanks alle techniek wordt 30-40% van de ernstige hartafwijkingen niet gezien bij de 20 weken echo.

Deze hartafwijkingen komen in de eerste weken na de geboorte aan het licht. De meest voorkomende symptomen zijn: het kindje is niet mooi roze, drinkt slecht, is slap.

Met saturatiemeting kunnen we mogelijke problemen sneller opsporen.  De baby krijgt een bandje om het handje en het voetje en het zuurstofgehalte in het bloed wordt zo gemeten.

Wanneer wordt het onderzoek gedaan?

Dat zullen we op twee momenten doen.

Het eerste moment is wanneer we de baby nakijken na de geboorte. Na het gouden uur op de borst bij mamma is het tijd om te wegen en te meten. Dan kan dit ook meteen gedaan worden.

Het tweede moment is de volgende dag. De baby moet minimaal 12 uur oud zijn. Dit heeft te maken met de veranderingen in de bloedvaten van het hart de eerste 48 uur na de geboorte.

Als de baby onverhoopt een laag zuurstofgehalte heeft zullen wij adviseren dat we met de kinderarts overleggen. Die zal het kindje willen zien voor verder onderzoek.

Een laag zuurstofgehalte betekent niet automatisch een hartafwijking. Het kan ook een aanwijzing zijn voor een longprobleem of een infectie. Zulke zaken worden in het ziekenhuis uitgezocht en met jullie besproken.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur