- Home >
Risico’s en complicaties
‘Vorige week is mijn zusje bevallen. Nou had ze groen vruchtwater, dus ze moest naar het ziekenhuis vanwege die complicatie. Gelukkig is alles goed hoor. Maar komt dat nou veel voor?’
De zwangere voor me kijkt enigszins bezorgd. Ze heeft haar hart gezet op een thuisbevalling maar is nu duidelijk even van slag. Haar zus is dan wel niet met gillende sirenes vervoerd maar het overviel haar wel.
Groen vruchtwater betekent dat de baby wat ontlasting heeft geloosd in het vruchtwater. Dat enkele feit is géén complicatie, maar wat we noemen een ‘risicofactor’. We weten dat baby’s die het benauwd hebben gaan poepen. Maar ook baby’s die het niet benauwd hebben kunnen gaan poepen zonder dat er verder iets aan de hand is.
Om het onderscheid te maken tussen geen probleem en benauwd hebben we wat meer nodig dan we thuis hebben. Dus adviseren we, als er tijd is, om met groen vruchtwater naar het ziekenhuis te gaan waar we de situatie beter kunnen beoordelen en bewaken. Maar in het ziekenhuis lig je nog steeds meestal op je rug in bed tijdens de bevalling en dat is ook een risicofactor bij benauwdheid van baby’s. Is het middel dan niet erger dan de kwaal? Gelukkig worden de meeste baby’s met groen vruchtwater gewoon geboren en beginnen ze meteen te huilen.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bloedverlies na een bevalling. Soms kunnen vrouwen onverwacht veel bloed verliezen als de baby net geboren is. Elke verloskundige heeft de vaardigheden om dat te herkennen en te behandelen. Maar iemand die een keer een nabloeding heeft gehad heeft meer kans om het weer te krijgen. Dus in dat geval zou je zeggen dat je beter af bent in een ziekenhuis.
Daar zijn dan wel weer wat kanttekeningen bij te plaatsen, want als je de vorige keer bijvoorbeeld de nabloeding hebt gehad na een inleiding (inleiding verhoogt de kans op nabloeden) dan is de inleiding meer de risicofactor.
Je ziet, het is een lastig onderwerp. Niet elke risicofactor leidt daadwerkelijk tot een complicatie. Soms heffen risicofactoren elkaar op, soms versterken ze elkaar.
Wat wij proberen is voor iedereen een zo persoonlijk mogelijke risicoschatting te maken. Wat is voor jou, in jouw unieke situatie, de beste optie. En daar gaan we voor.