- Home >
Muts
Als ik door het fotoalbum van mijn dochter blader valt me meteen iets op. Ze is geboren in 1987 en op alle foto’s van de eerste week heeft ze geen babymuts op.
Okee, het was midden in de zomer en het was behoorlijk warm, maar toch zien we nu nauwelijks nog pasgeborenen zonder mutsje. Ook niet midden in de zomer als het 25 graden is buiten.
Meteen de eerste minuut, hup een mutsje op het hoofdje.
Wanneer zijn we dat gaan doen? Waarom zijn we dat gaan doen? En is het echt zo nuttig? Waren die 2000 jaar zonder die babymutsen nou echt zo gevaarlijk?
Invoering babymuts voor pasgeborene
Ik kan me niet eens herinneren wanneer de mutsjes zijn ingevoerd. Ineens werd het overal gedaan. Bij navraag bleek dat het protocol voor premature (te vroeg geboren) baby’s dit voorschreef. Te vroeg geboren kindjes hebben vaak moeite met het reguleren van hun temperatuur. Het hoofdje van een baby is het grootst en daarlangs treedt het meeste warmteverlies op, dus het hoofd bedekken is in dat geval een zinnige maatregel.
Maar om dit zomaar te gaan toepassen bij op tijd geboren baby’s is helemaal niet zo zinvol.
Wanneer een baby mooi in de uitgerekende periode geboren wordt en een gemiddeld gewicht heeft is hij/zij klaar voor het leven buiten de moeder.
Gouden uur
Het eerste uur ligt je baby lekker huid op huid bij jou en leren jullie elkaar kennen. Je bekijkt je kindje, je pakt hem beet en je snuffelt aan hem. Ruiken is heel oer en het gaat zonder dat je je bewust bent. De geuren die van het hoofdje afkomen geven jouw lichaam het signaal: het kindje is geboren, je baarmoeder kan stevig samentrekken om de moederkoek geboren te laten worden en om te zorgen dat je niet overdreven veel bloed verliest.
Maar als iemand aan je zou vragen: wat ruik je nou? zou je het misschien niet onder woorden kunnen brengen.
Wanneer iemand meteen een mutsje op het hoofdje plaatst wordt het normale kennismakingspatroon verstoord. Ja maar, de baby koelt gevaarlijk af, is een veelgehoord argument. Dat is onzin. Moeders zijn de beste kachels. De temperatuur van jouw huid past zich aan aan de behoefte van je kindje. Lekker in jouw armen, afgedroogd en toegedekt, koelt jouw kindje niet gevaarlijk af. Je kunt in je geboorteplan opnemen dat je niet wilt dat de baby een mutsje op krijgt tijdens het ‘gouden uur’.
Eerste keer naar buiten
Wanneer je baby voor de eerste keer naar buiten gaat kan het verstandig zijn om een mutsje op te zetten. Kijk wat voor weer het is. Meestal is de kraamzorg nog aanwezig wanneer je je eerste wandelingtje maakt en zij zal je ook adviseren.
Maar binnenshuis is het over het algemeen niet nodig. Als een kindje lekker drinkt en goed groeit heeft hij over het algemeen geen probleem met de temperatuur. Als hij binnen gewend is aan altijd een muts heeft hij er buiten niks aan.