- Home >
Huisdieren
Als ik aanbel wordt er meteen gereageerd. Een woedend geblaf dat drie huizen ver te horen is. Ik doe alvast een stapje achteruit.
Even later opent de kraamverzorgster de deur. De nog steeds blaffende hond probeert zich langs haar te wurmen maar dat lukt hem gelukkig niet. Ferm grijpt ze hem in zijn nekvel. ‘Hij doet niks hoor” zegt ze geruststellend tegen me.
Dat hoor ik dagelijks. En de meeste honden doen ook niks. Maar sommige raken toch een beetje uit hun doen van de nieuwe baby, de zuster in huis, het vele bezoek.
Een hond is onderdeel van het gezin en de meeste honden hebben ook een goed idee van hun plaats. Maar dan komt er een baby en dan zie je dat sommige honden zich heel beschermend gaan opstellen. Wie maar naar de baby kijkt, wordt al waarschuwend toegeblaft.
Laat staan als je dan de baby moet prikken voor de hielprik. De meeste kindertjes huilen even, soms slikt mamma ook een traantje weg en de hond kan dit verkeerd opvatten.
Ooit wilde een moeder een foto van mij met de baby. Ik stond met het kindje in mijn armen toen de hond me zag. Een hond die ook ‘niks deed’. Hij had aan één blik voldoende, nam een sprong en beet me behoorlijk in mijn been.
‘Tsja’, zei mijn huisarts een uurtje later terwijl hij me een tetanusinjectie gaf, ‘De hond wilde beschermen, maar vraag gewoon of ze hem in de tuin brengen of zo. Want ook als het baasje “au” roept tijdens een onderzoek kan de hond denken dat het jouw schuld is.’
Een hond in je gezin is leuk. Kinderen die met huisdieren opgroeien ondervinden daar voordelen van. Met een viervoeter heeft je baby een vriend erbij waar hij de wereld mee kan ontdekken en waar hij zich veilig bij voelt. Ook is gebleken dat kinderen met een huisdier een beter zelfbeeld hebben, empathischer zijn en rondlopen met meer zelfvertrouwen.Het is wel verstandig ook je huisdier voor te bereiden op de grote verandering.
Bij de intake vraagt de kraamzorg ook naar huisdieren, zodat er geen zuster bij je komt die bang is voor honden of allergisch voor je kat.
Sommige mensen willen graag het huisdier bij de bevalling. Dit is echt iets om even met je verloskundige te bespreken. En ook de hond of kat de placenta voeren, het kan allemaal maar kaart het van tevoren aan.