Alles over het plaatsen van een spiraal

Wil je graag een spiraal laten plaatsen? Of heb je nog geen anticonceptiemethode gekozen, maar ben je benieuwd hoe een spiraal precies werkt? We leggen het je graag uit!

Home > FAQ > Anticonceptie > Alles over het plaatsen van een spiraal

Heb jij al een keuze gemaakt?

Heb jij al gekozen welke spiraal je wilt laten plaatsen? Dit is een belangrijke keuze, die wij graag met je bespreken tijdens een adviesgesprek. Voor het geval dat jij het fijner om online erover te lezen, hebben we de informatie ook hier op een rijtje gezet.

Anna, Astrid en Esther zijn onze anticonceptie specialisten. Wanneer je een afspraak maakt om een spiraal te plaatsen, sturen wij een recept direct naar de apotheek. Jij krijgt een e-mail met een betaallink. Zodra je hebt betaald, wordt de spiraal naar de praktijk opgestuurd. Zo ligt deze al klaar, wanneer je voor de afspraak komt!

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en geregistreerd voor een gebruik van 5 of 8 jaar. Uiteraard kun je de spiraal eerder laten verwijderen, bijvoorbeeld bij een zwangerschapswens.

Een hormoonspiraal beschermt op meerdere manieren tegen een zwangerschap. Het spiraal geeft dagelijks een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eisprong uitblijft, het slijm van de baarmoedermond dikker wordt (waardoor de zaadcellen moeilijker in de baarmoeder komen) en dat er minder baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd (waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen). Dit laatste zorgt er bij 80% van de vrouwen voor dat een menstruatie uitblijft of minder heftig is.

Er zijn twee hormoonspiralen die wij veel plaatsen: de Mirena en de Kyleena. Beide spiralen zijn even betrouwbaar, maar de Kyleena bevat nog minder van het hormoon progestageen dan de Mirena. De Mirena wordt met name geadviseerd bij hevige menstruaties of overgangsklachten. Wanneer dat niet het geval is, wordt er vaak gekozen voor een Kyleena. De tijdsduur dat de spiraal kan blijven zitten is mogelijk ook van invloed op je keuze: de Kyleena is geregistreerd voor 5 jaar bescherming, de Mirena voor 8 jaar.

Koperspiraal

De T-safe het meest gebruikte koperhoudende spiraal in Nederland. Dit spiraal biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Uiteraard kun je ook deze spiraal eerder laten verwijderen bij een zwangerschapswens.

Een koperspiraal beschermt op twee manieren tegen een zwangerschap. Het maakt de zaadcellen van de man inactief. Hierdoor wordt bevruchting en innesteling van de eicel verhinderd. Je bent direct na plaatsing van de koperspiraal beschermd tegen zwangerschap. Aangezien het koperspiraal een methode zonder hormonen is, behoud je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste menstruaties na de plaatsing wat eerder komen dan gebruikelijk en iets pijnlijker zijn of langer duren. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon.

Het koperspiraal werkt ook als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.

De T-safe is zeer geschikt voor vrouwen die geen hormonen verdragen, die hun eigen menstruatiecyclus willen behouden en niet iedere dag aan anticonceptie willen denken. De T-safe is minder geschikt voor vrouwen die al pijnlijke menstruaties hebben met veel bloedverlies, of vrouwen die minder willen vloeien tijdens hun menstruatie.

Dit zijn de kosten van een spiraal

  • T-safe: €70,96
  • Mirena: €147,47
  • Kyleena: €147,47
  • Plaatsing van spiraal bij de verloskundige: €68,66
  • Plaatsing van spiraal bij de gynaecoloog: ongeveer €250,- (i.v.m. eigen risico)

Tip: De meeste zorgverzekeraars vergoeden de plaatsing van een spiraal. Kijk dit van tevoren even goed na in jouw polis.

Wat wij voor je kunnen betekenen

Astrid Cijsouw

”We helpen jou graag verder met jouw anticonceptievraag. De keuze voor anticonceptie is heel persoonlijk. Wat zijn je eerdere ervaringen? Is er nog een kinderwens in de toekomst? We bespreken het allemaal met jou tijdens de nacontrole of een apart ingepland adviesgesprek.

We plaatsen graag een spiraal voor jou. Voor ons als verloskundige voelt dit als een mooi verlengde van ons werk tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.”

Dit kun je van ons verwachten

Stap 1: het plaatsen van de spiraal

De afspraak voor plaatsing duurt in totaal ongeveer 30 minuten, maar het inbrengen van het spiraal zelf duurt enkele minuten. We nemen rustig de tijd om alles vooraf uit te leggen en zullen de plaatsing uitvoeren op jouw tempo. De spiraal wordt via de vagina in de baarmoeder geplaatst. Voor veel vrouwen is de plaatsing gevoelig, daarom adviseren wij om een half uur voor de afspraak Aleve Feminax (Naproxen 275mg) of Ibuprofen 400 mg in te nemen. Geef je borstvoeding, dan heeft 1000 mg Paracetamol de voorkeur.

Stap 2: op indicatie een extra echo

Is de plaatsing moeizaam verlopen of zijn er binnen enkele weken twijfels over de locatie van het spiraal? Dan kunnen wij dit met een echo extra controleren. Dit kan soms direct tijdens de afspraak, soms is het nodig om hiervoor een extra afspraak in te plannen (als je op een locatie bent zonder echo apparaat). De verloskundige blijft contactpersoon tot acht weken na het plaatsen van de spiraal.

Stap 3: gewenning

Meestal heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt. Na de plaatsing van het hormoonspiraal kun je gedurende de eerste drie maanden onregelmatig bloedverlies hebben, bij een koperspiraal heb je ook meer bloedverlies. Na drie maanden is je menstruatiepatroon weer gelijk aan je natuurlijke menstruatiepatroon. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies. Na het verwijderen van de spiraal ben je vrijwel direct weer vruchtbaar en is zwanger worden weer mogelijk.

Wanneer moet je bellen?

Wanneer je aanhoudend helderrood bloedverlies hebt en veel buikpijn is het verstandig het hormoon houdend spiraal of de koperspiraal te controleren door middel van een echo. Wanneer je twijfelt of de hoeveelheid bloedverlies normaal is kun je altijd contact opnemen.

De eerste maanden na de plaatsing van het hormoon houdend spiraal of het koperspiraal kan het bloedverlies onregelmatig zijn, dat is normaal en gaat vaak na die eerste maanden weer over.

Wil je meer lezen over vergelijkbare onderwerpen?

We hebben meer informatiepagina’s, misschien vind je deze interessant:

Deze websites zijn ook interessant om te bekijken: