Home > De verloskundige is te laat

De verloskundige is te laat

“Een vrouw uit mijn zwangerschapsgroep is al bevallen en iedereen was te laat. De verloskundige, de kraamzorg. Alleen haar man was erbij. Komt dat nou vaak voor?”
De zwangere voor me kijkt me een beetje bezorgd aan.

De kans dat je in ons land gewoon je verloskundige erbij hebt, of je arts, dat je gewoon op tijd in het ziekenhuis bent, is heel groot. Je hebt meer kans om 10 miljoen in een loterij te winnen dan dat je alleen bevalt. Maar een enkele bevalling missen wij inderdaad. Domweg omdat het te snel gaat.

Het zijn bijna altijd tweede kinderen die zo snel geboren worden. Zo’n baring kan in een stroomversnelling raken doordat bijvoorbeeld de vliezen breken terwijl wij al onderweg zijn.

Als het jou overkomt is het goed om een paar dingen te onthouden:

 • Als het zo snel gaat, gaat het altijd goed
 • Er worden in de wereld meer kinderen zonder dan met professionele assistentie geboren en de mensheid heeft dat overleefd
 • Je doet op gevoel wat je moet doen. Ook de meest angstige of onhandige mannen doen dit en pas als wij binnenkomen vallen ze bleek op hun eigen bed neer.

Wat nu te doen als het jou overkomt:

 • Zet de telefoon op de speaker, dan kunnen we op afstand mondeling helpen.
 • Ga niet op je rug liggen! Op je rug liggen is tegennatuurlijk. Ga op je knieën zitten en leun naar voren. Op deze manier kun je zelf de baby goed aanpakken, je bekken is ruimer dan wanneer je op je rug ligt en door de betere drukverdeling heb je minder kans om in te scheuren.
 • Pers niet keihard mee. Laat je lichaam het werk doen. De baarmoeder is een heel efficiënte spier die de baby uitdrijft. Je voelt het precies.
 • Hou je mond open. Wanneer je je mond open hebt kun je ook je onderkantje niet goed aanspannen. Dus zo voorkom je inscheuren.
 • Vaak wordt het hoofdje geboren aan het einde van een wee. Als je geen wee of persdrang hebt kun je gewoon wachten tot de volgende wee. De baby krijgt zuurstof via de navelstreng.
 • Wanneer de volgende wee dan komt voelen veel vrouwen de baby draaien en naar buiten glijden. Maak je geen zorgen dat de navelstreng misschien om zijn hals zit, dat ontrolt zich vanzelf.
 • Pak hem lekker op en wrijf over zijn rug. Als hij niet al huilt is dat de manier om het te stimuleren.
 • Ga lekker even zitten en hou je baby warm met wat je maar bij de hand hebt. Je trui, een T-shirt, een deken.
 • Met de navelstreng hoef je niks te doen. De baby krijgt nog even warm, zuurstofrijk bloed tot hij zelf goed ademt. Dan stopt de navelstreng met kloppen.

En dan is meestal één van ons wel binnen om verder te assisteren.

Hoewel zonder hulp bevallen voor veel vrouwen en mannen een schrikbeeld is, zie je wel dat degenen die het is overkomen er achteraf trots op zijn. Ze hebben iets gedaan dat ze in hun stoutste dromen niet hadden bedacht en ze hebben het er heel goed afgebracht.

 

 

 

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur