Home > De aanstaande vader

De aanstaande vader

Komt een man bij de verloskundige.
Einde verhaal zou je denken.

Het is natuurlijk waar: zwangerschap, verloskunde, kraamzorg, het draait allemaal om de aanstaande moeder. Vaders kunnen zich erg verloren voelen, terwijl de meeste mannen klaar staan om hun partner te steunen en helpen waar maar mogelijk.

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen dat waarderen. Je leest dan zinnen als:

  • Mijn partner hielp me geweldig
  • Mijn partner is de hele tijd bij mij gebleven
  • Mijn partner deed het woord als ik er niet uit kwam.

Maar het cursusaanbod tijdens de zwangerschap is bijna helemaal gericht op bevallen en borstvoeding.

De rol van de vader is vanaf het eerste begin zo belangrijk. Er is niets geheimzinnigs aan een luier verwisselen, of je baby in bad doen. Borstvoeding geven is inderdaad iets voor moeders, maar je vrouw steunen in het geven van de borst en haar helpen met eventuele probleempjes is echt iets voor vaders.

Vaders zijn net als moeders rolmodellen voor hun kinderen. Betrokken vaders zorgen voor veiligheid in het gezin, waardoor kinderen zich beter ontwikkelen.

Hoe kun je je nu toch voorbereiden op je nieuwe rol? Praten met je eigen vader, maar ook je schoonvader, kan een begin zijn. Misschien heb je een broer of goede vriend die al vader is.

En anders is het een idee om een vadercursus te doen.

Tip: het boek ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’ is de moeite waard. Misschien een leuk cadeautje om te geven of te krijgen. En anders kun je het in onze praktijkbibliotheek lenen.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur