Home > Corona nieuws

Corona nieuws

We zullen deze pagina gebruiken om updates te geven over de stand van zaken met betrekking tot controleschema’s en andere praktijkzaken. 

28 januari 2022

Zoals bekend raast omikron over het land. De meeste mensen lijken niet erg ziek te worden maar er zitten veel mensen thuis in isolatie.

Ook de dienstverlenende sector wordt helaas niet gespaard. In Het Fransiscus Gasthuis & Vlietland is de nood zo hoog opgelopen door ziekteverzuim van de verpleegkundigen dat men zich helaas genoodzaakt ziet om het Gasthuis te sluiten voor verloskundigen en hun cliënten. Dit is vandaag ingegaan en zal naar verwachting duren tot maandag 7 februari.

De sluiting geldt voor alle cliënten, ook als je een indicatie van plaats hebt. We begrijpen dat dit rauw op ieders dak valt. De andere ziekenhuizen in de stad hebben tot nu toe voldoende personeel en iedereen zal zich inspannen om de opvang zo goed mogelijk te verzorgen.

Wat betekent het concreet voor jou als zwangere?

 • Dat consulten voor bijvoorbeeld minder leven voelen in een ander ziekenhuis gedaan worden.
 • Dat je even moet nadenken over een tweede voorkeur.
 • Dat het kan betekenen dat je in een ander ziekenhuis terecht komt dan je voorkeur.
 • Dat we eventueel een thuisbevalling zullen adviseren als dat volgens ons de veiligste optie is voor je.
 • Dat we ons in alle gevallen zullen inspannen om de beste zorg te leveren en dat veiligheid voor moeder en kind altijd voorop staat.

Als je vragen hebt, stel ze gerust. We denken mee over de beste oplossing.

 

6 januari 2022

Vanaf vandaag is het mogelijk om in onze praktijk een vaccinatie te krijgen. Op dinsdagmiddagen zetten wij de prikken, eerste, tweede en booster. We krijgen de vaccins kant en klaar aangeleverd door Erasmusmc, dus we moeten uiterlijk maandag opgeven hoeveel vaccins we nodig hebben op dinsdag. Wil je geprikt worden, maak dan even een afspraak via de assistente.

23 december 2021

Helaas, de nieuwe omikron variant raast over het land. Daarom zijn maatregelen weer noodzakelijk.  De lockdown is vervelend genoeg voor iedereen.

We zetten nog even op een rijtje wat het voor de zwangerschap en controles betekent:

 • Neem het advies om je te laten vaccineren in de zwangerschap Neem ook de booster als je al gevaccineerd was;
 • Hou 1,5 meter afstand;
 • Was je handen goed;
 • Draag een mondkapje;
 • Test laagdrempelig bij klachten;
 • Laat het ons weten als je positief test, kom dan niet naar het spreekuur;
 • Als je het zelf prettig vindt kunnen we sommige controles telefonisch doen;
 • Neem niet meer dan 1 volwassene mee naar het spreekuur. En liefst zo min mogelijk kinderen. We snappen dat het lastig is als je geen opvang hebt, maar probeer ze niet mee te nemen.
 • Noodzakelijke echo’s worden gewoon gemaakt. Pretecho’s zoals geslachtsbepalingen maken we niet zolang de maatregelen gelden;
 • Overleg met je kraamverzorgende over bezoek in de kraamweek.

Mocht je nog vragen hebben over vaccineren, bel ons gerust op. Of bel de Twijfeltelefoon
088-7555777. Daar word je te woord gestaan door opgeleide professionals.

We wensen jullie goede feestdagen en Een Goed Begin van 2022!

3 november 2021

Helaas zijn de maatregelen weer aangescherpt.
De algemene adviezen zijn nog hetzelfde:

 • was geregeld de handen
 • houd 1,5 meter afstand
 • blijf thuis bij klachten en laat je testen
 • ventileer je werkruimte

Met ingang van 6 november geldt: In de publieke ruimte wordt een mondkapje weer verplicht. Onze wachtkamer geldt als zodanig dus daar vragen we iedereen een mondkapje te dragen. In principe doen we alle controles wel op de praktijk. Mocht je vanwege klachten niet naar de praktijk kunnen komen, bel dan even. We overleggen dan met je over de beste aanpak op dat moment.

Je partner mag gewoon mee naar de controles. Net als jullie kinderen.

Zwangeren blijven het een moeilijke beslissing vinden om zich te laten vaccineren. Mocht je zelf twijfelen, bespreek het met ons of je huisarts.

30 juni 2021

Gelukkig zijn de maatregelen versoepeld. We mogen weer zonder mondkapje, we mogen weer uit en we mogen weer op vakantie. In een paar situaties blijft wel een mondkapje verplicht. Voor onze praktijk betekent het concreet:

 • In de wachtkamer blijft 1,5 meter gelden maar je hoeft geen mondkapje op.
 • Mondkapje alleen bij consulten van meer dan 15 minuten waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dit is voornamelijk bij een echo. Zorg dat je er eentje bij je hebt wanneer je voor een echo komt.
 • Alle controles worden weer op de praktijk gedaan. Mocht je een telefonische controle soms prettig vinden dan is dat geen probleem om dat af te spreken.
 • Er mag elke controle één extra persoon mee. Je kinderen mogen ook weer mee naar de controles.
 • In de ziekenhuizen blijft wel de mondkapjesplicht gelden in de gangen en liften. Bezoekregelingen kunnen per ziekenhuis verschillen.

 

13 juni 2021

Vaccineren gaat nu in een hoog tempo. Veel zwangeren vallen in de leeftijdscategorie die nu een oproep krijgt.

Een handig overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden vind je hier.

1 juni 2021

We zijn blij om deze keer (opnieuw) goed nieuws te kunnen melden rondom de maatregelen tegen het corona virus. We kunnen steeds meer versoepelen, want inmiddels doen we bijna alle zorg weer fysiek op de praktijk. In het kraambed doen we soms nog een visite telefonisch als het allemaal goed met jullie gaat. We willen jullie nogmaals danken voor het begrip de afgelopen maanden!

Vanaf vandaag zijn ook jullie kinderen weer welkom bij jullie afspraak op de praktijk, wel blijft de regel dat er maximaal twee personen mee komen. Bv één huisgenoot en één kind, of twee kinderen.

Behalve deze versoepelingen, krijgen we ook veel vragen over de coronavaccinatie. Hierover willen we het volgende meegeven: hoewel het RIVM adviseert dat zwangeren zich laten vaccineren, krijgen zij in Nederland geen voorrang. Je krijgt gewoon te zijner tijd een oproep. Je kunt onderstaande keuzehulp gebruiken om een beslissing te nemen of je je wel of niet wilt laten vaccineren tijdens je zwangerschap. Houdt er rekening mee dat er minstens 7 dagen moet zitten tussen een kinkhoestvaccinatie en de coronavaccinatie.

https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren/464

18 mei 2021

Hoewel het RIVM adviseert dat zwangeren zich laten vaccineren tegen Covid krijgen zwangeren in Nederland geen voorrang. Je krijgt gewoon te zijner tijd een oproep. Je kunt de keuzehulp gebruiken om een beslissing te nemen of je je wilt laten vaccineren tijdens je zwangerschap. Houd er rekening mee dat er minstens 7 dagen moeten zitten tussen de kinkhoestvaccinatie en de coronavaccinatie.

https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren/464

Hoewel de maatregelen versoepelen geldt nog steeds: geen kinderen mee naar het spreekuur. Een volwassene mag gelukkig weer mee, maar kinderen zijn een te grote bron van besmetting en dus een te groot risico in de praktijk. We snappen dat het soms lastig is maar vragen jullie begrip hiervoor.

25 maart 2021

Zoals iedereen weet is de lockdown nog niet voorbij.  Wel is er wat meer ruimte gekomen in de verloskundige zorg, waarvan we jullie graag op de hoogte brengen! We zijn blij dat iedereen zich tot nu toe, over het algemeen goed aan onze richtlijnen en afspraken heeft gehouden! Bedankt daarvoor.

Wat zijn de regels vanaf vandaag?

Tijdens je zwangerschap:

 • Bij iedere afspraak is één huisgenoot >18 jaar welkom
 • Iedere ‘gewone’ controle kan weer fysiek plaatsvinden! De afspraak bij 20 weken kan indien gewenst ook nog telefonisch plaatsvinden! Daarnaast blijven de informatiegesprekken over NIPT/combinatietest én een deel van de intakes nog wél telefonisch.
 • Al geplande afspraken veranderen niet van telefonisch naar fysiek, tenzij je ons hier zelf over belt.

Tijdens je bevalling:

 • Zowel thuis, als in het ziekenhuis bevallen is mogelijk.
 • Bij de bevalling is alleen de partner (of één ander persoon) welkom. Een geboortefotograaf, doula of andere betrokkene is in de meeste gevallen niet toegestaan. We zullen dit zo nodig per situatie bekijken.

Tijdens je kraamtijd:

 • We komen bij jullie langs de dag na de bevalling of jullie thuiskomst én de dag van de hielprik (3e/4e dag na de bevalling). De andere controles zullen, in overleg, zoveel mogelijk telefonisch gedaan worden.

Algemene regels als reminder:

 • Draag een mondkapje
 • Kom niet naar de praktijk als je verkoudheidsklachten hebt, laat je dan eerst testen.
 • Geef áltijd aan ons door als je besmet bent met het coronavirus, dit heeft gevolgen voor de controles tijdens je zwangerschap en/of bevalling.

2 februari 2021

Met het overzetten van de website naar de nieuwe versie is er het een en ander verloren gegaan. Daarom de update van vorige maand nogmaals.

Zoals inmiddels bekend is gemaakt geldt er tot 10.2.21 een avondklok van 21 uur tot 4.30 uur.

Medische hulpverleners hebben een ontheffing. Wanneer je in deze periode gaat bevallen komen wij ook tijdens de nachtelijke uren gewoon bij je langs.

Wanneer je naar een ziekenhuis gaat moet je zelf een ontheffing bij je dragen. Die kun je hier downloaden.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok?fbclid=IwAR1agUcciLj_OabPS4Pn1s1JyA6XYdMaUfv-6cPAnDQkcBTJE-VEqJF-ylg

Vergeet ook niet dat degene die eventueel op oudere kinderen komt passen ook zo’n verklaring moet downloaden en bij zich dragen.

23 november 2020

We merken dat de regels rondom het Corona virus weer wat uit het oog verloren worden. Daarom brengen we ze graag weer even onder de aandacht.

 • Kom zo veel mogelijk alleen naar het spreekuur; 
 • Partners mogen uitsluitend mee bij echo’s, tijdens het gesprek over de bevalling en als vertalen nodig is; 
 • Op al onze locaties is tot 1-12-2020 het dringende verzoek om een neus- mondmasker te dragen, na 1-12-2020 is dit verplicht! Het is mogelijk wanneer je zonder neus- mondmasker naar de afspraak komt je niet wordt toegelaten in het desbetreffende gezondheidscentrum.
 • Heb je Corona gerelateerde klachten, neem dan telefonisch contact met ons op. Dan kijken we samen met je hoe we de zorg op dat moment het beste aan je kunnen verlenen.

Samen krijgen we Corona onder controle. 

Heb je vragen bel ons dan gerust!

8 oktober 2020

Ook voor de combinatietesten en 20 weken echo’s zijn de regels aangescherpt door BovenMaas Prenataal.

Daarnaast willen we u graag informeren over de aanvullende maatregelen die we nemen met betrekking tot recente ontwikkelingen rondom covid-19 in het werkgebied van BovenMaas.

 • We vragen de zwangeren om met niet meer dan met 1 begeleider te komen.
 • Beiden moeten een mondkapje dragen.
 • Kinderen zijn niet welkom.
 • Bij corona gerelateerde klachten vragen we de zwangeren om contact met ons op te nemen om een nieuwe afspraak in te plannen.
 • Wanneer de cliënte positief is getest maar inmiddels minimaal 48 uur klachtenvrij en er 10 dagen zijn verstreken na de eerste klachten, is ze welkom bij BovenMaas.

Heb je vragen hierover? Neem contact op met ons.

6 oktober 2020

Het is vanaf nu verplicht om een mondkapje te dragen in al onze locaties. Je kunt het mondkapje afdoen zodra je plaatsneemt in onze spreekkamer. Op de Aar en Charley Tooropsingel zal hier een streng deurbeleid op worden gevoerd; zonder mondkapje kun je niet naar binnen.

We verzoeken je verder om zoveel mogelijk alleen naar je afspraken te komen. Kinderen kunnen helaas niet meekomen naar het spreekuur.

Oranjepad: Partners mogen uitsluitend mee bij echo’s en tijdens het gesprek over de bevalling. En natuurlijk als vertalen nodig is.

Charley Tooropsingel: Partners mogen uitsluitend mee bij echo’s en tijdens het gesprek over de bevalling. En natuurlijk als vertalen nodig is. Alle bezoekers worden getemperatuurd. Bij verhoging of koorts kunnen de assistenten je niet toelaten en word je gevraagd om je te laten testen.

Aar: Partners mogen uitsluitend mee om te vertalen. Partners mogen niet mee de wachtkamer in maar kunnen buiten wachten tot ze gebeld worden.

Het spijt ons dat we niet zo gastvrij meer kunnen zijn als we zouden willen. We hopen op jullie begrip. Bij vragen, bel/mail gerust en hou onze corona pagina in de gaten!

30 september 2020

Inmiddels is bekend dat het kabinet heeft besloten tot een mondkapjesplicht in alle openbare binnenruimten.  Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje VERPLICHT op onze Rotterdamse locaties (Aar 55 en Charley Tooropsingel 48). In Nieuwerkerk aan den IJssel is het in onze wachtkamer vooralsnog niet verplicht.

Verdere maatregelen per lokatie:

 • Kom op de Aar alleen. Wanneer je partner meekomt voor het gesprek over de bevalling of om te vertalen geldt dat hij buiten moet wachten tot je de spreekkamer in gevraagd wordt.
 • Op de Charley Tooropsingel mogen partners mee voor het bevallingsgesprek en echo’s en als het noodzakelijk is om te vertalen. Bij de ingang wordt van elke bezoeker de temperatuur gemeten. Bij verhoging/koorts wordt de toegang geweigerd.
 • Op het Oranjepad mogen partners mee voor het bevallingsgesprek, de echo en zonodig om te vertalen. Als er meer dan vier mensen in de wachtkamer zitten vragen we anderen om even buiten te wachten.
 • Op elke lokatie geldt: kom op tijd zodat de wachtkamers niet te vol raken.

Het spijt ons dat we niet zo gastvrij kunnen zijn als we zouden willen. We hopen op jullie begrip. Bij vragen, bel/mail gerust en hou onze corona pagina in de gaten!

29 september 2020

De coronabesmettingen lopen op, dat merken we in onze privésfeer, maar ook in de praktijk en de regio. Voor ons reden om jullie (weer) frequenter te gaan informeren. In het begin van de zomervakantie merkten we bijna niets meer van alle maatregelen die we in het voorjaar hadden getroffen. We konden het spreekuur weer inplannen zoals wij dat gewend zijn; iedere zwangere volgt haar eigen pad en daar passen wij ons op aan. Helaas zijn wij genoodzaakt het één en ander weer aan te passen. Omdat veel zwangeren tijdens de vorige coronagolf inmiddels bevallen zijn willen we graag iedereen die nieuw is sinds die tijd bijpraten.

Wat is belangrijk voor jullie om te weten?  Er wordt steeds meer duidelijk over het coronavirus bij zwangere vrouwen. Het blijkt dat

 • je als zwangere niet vatbaarder bent;
 • niet ernstiger ziek wordt;
 • geen verhoogde kans hebt op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je ongeboren baby.

Het is belangrijk om bij klachten ons zo snel mogelijk te informeren, dan passen we in overleg met jou onze zorg aan.

 • Als je verkoudheidsklachten hebt zullen we onze zorg zoveel mogelijk digitaal verlenen, totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Heb je toch (spoed)zorg nodig in de periode dat je klachten hebt, dan wordt per persoon bekeken hoe we die zorg het best kunnen verlenen.
 • Helaas moeten we je vragen om zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur te komen. Je partner is welkom bij de echo. Het is niet mogelijk om anderen mee naar het spreekuur te nemen (dus geen ouders, vriend(inn)en of kinderen).
 • Een aantal consulten zal telefonisch worden gedaan.  Dit om het aantal contactmomenten en reisbewegingen te verminderen. Het gaat om de intake en de controles tussen 16 en 27 weken. De 20 weken echo kan wel doorgaan en ook de 22 weken prik wordt (op afspraak) gewoon gegeven.

Thuis bevallen is voor de meeste vrouwen heel veilig. We zagen in het voorjaar een toename van het aantal thuisbevallingen in verband met de kans op besmetting in een ziekenhuis. Wij bespreken graag alle opties met je.

Als je in het ziekenhuis bevalt mag je klachtenvrije partner bij je zijn. Een extra persoon naast je partner, bijvoorbeeld je moeder, een vriendin of geboortefotograaf zal per situatie moeten worden afgewogen. We verwachten deze week meer updates van de ziekenhuizen in deze regio met betrekking tot de bezoekregelingen.

Ook in de kraamtijd vinden we het belangrijk om voorzichtig te blijven. We zullen minder huisbezoeken doen dan dat we normaal gesproken doen. We zullen streven naar twee, maximaal drie huisbezoeken. Daarnaast hebben we telefonisch contact. Er zal wel gewoon kraamzorg verleend worden. Houd de regels van je eigen kraamzorgorganisatie goed in de gaten voor de regels met betrekking tot kraambezoek.

Bij vragen bel of mail gerust, we zijn er voor je,

Namens het hele team van Verloskundige Praktijk Een Goed Begin

22 september 2020

Het zal niemand zijn ontgaan dat het COVID-19 virus weer de kop opsteekt. Er worden dagelijks meer besmettingen gemeld, maar helaas ook weer meer opnames in de ziekenhuizen. Dat betekent dat er waarschijnlijk weer maatregelen getroffen zullen worden. Net als in maart. Wij werken aan een plan dat we meteen kunnen uitvoeren zodra er maatregelen van kracht zouden worden. Denk aan

 • Niemand mee naar het spreekuur of de echo
 • Weer meer telefonische controles, vooral tussen 16-27 weken
 • Niet meer dan 1 persoon bij je bevalling
 • Beperkt kraambezoek
 • Meer gebruik van mondkapjes, zowel door ons als door cliënten
 • Blijf thuis en laat het weten als je verkouden bent of als een huisgenoot positief is getest
 • Test bij milde klachten.

Wij vinden dit allemaal net zo vervelend als iedereen. Maar we hebben geen andere keus dan te roeien met de riemen die we hebben en er het beste van te maken.

Alleen samen krijgen we Corona eronder.

6 augustus 2020

Het virus begint weer op te laaien. Men versoepelt misschien te makkelijk en te veel. Dat betekent dat er op diverse plekken weer wat strenger aan de regels gehouden moet worden.

Denk aan

 • 1,5 meter afstand houden
 • handen wassen
 • blijf thuis bij klachten
 • laat je testen bij klachten
 • draag op drukke plekken een mondkapje

De wachtkamer op de Aar is klein en moeilijk te ventileren. Het is niet verplicht, maar er wordt aangeraden om daar een mondkapje te dragen. Kom op tijd op je afspraak. Wij doen onze best om op tijd te werken zodat niemand lang in de wachtkamer hoeft te zitten.  Je partner kan mee naar onze spreekkamer maar moet buiten wachten tot je aan de beurt bent. Dan kun je bellen dat hij/zij naar binnen kan komen.

Allen samen krijgen we Corona eronder!

18 juni 2020

We willen jullie op de hoogte brengen van de meest recente afspraken met betrekking tot de bestrijding van de Coronacrisis.

 • We verzoeken je nog steeds om zoveel mogelijk alleen te komen. Let op: op de Aar (Zevenkamp) kunnen de partners nog NIET mee, op het Oranjepad en de Charley Tooropsingel kunnen partners wel mee. Maar we vragen jullie dit zoveel mogelijk te beperken.
 • We hebben gemerkt dat veel vrouwen een telefonische controle prettig vinden. Tussen 16-27 weken is dit een prima alternatief. Als je dit voor jezelf prettig vindt, laat het weten dan plannen we het in.
 • Tot 15 juli kunnen kinderen niet mee naar je afspraak. Daarna hopen we dat dat weer mogelijk is. Dat laten we dan zo snel mogelijk weten.
 • Vanaf 1 september willen we de ruimte bieden om één extra persoon, naast je partner mee te nemen naar de echo’s, denk bijvoorbeeld aan aanstaande opa of oma of een vriend(in).

Het kan zijn dat er vanuit de overheid wijzigingen komen op bovenstaande punten. We zullen dan genoodzaakt zijn die op te volgen en informeren jullie dan direct.

Het is nog steeds noodzakelijk om bij de STAR een afspraak te maken voordat je bloed gaat prikken dat kan via Tel: 088 020 95 55 of via de website star-shl.nl.

22 mei 2020

Vanwege corona zijn de voorlichtingsavonden in het IJsselland voorlopig afgeblazen. Maar er is een mooie digitale voorlichting ontwikkeld.

8 mei 2020

We zijn heel blij dat de strengste maatregelen zo langzamerhand wat versoepelen. Voor ons en onze cliënten houdt dit concreet in:

 • Partners zijn weer toegestaan bij de echo’s in onze praktijk. Maar de 1,5 meter afstand blijft het belangrijkst.
 • Wachtkamer is een punt van aandacht. Op het Oranjepad zullen wij met tape vlakken aangeven om te zorgen dat 1,5 meter afstand goed te houden is. We kunnen niet meer dan vier mensen tegelijk in de wachtkamer hebben. Dit betekent dat we de spreekuren strak plannen. Het kan natuurlijk altijd dat er zich een situatie voordoet die meer tijd vergt dan gepland. Dan zullen we per keer bekijken hoe we dat opvangen, bijvoorbeeld door je later op de dag te bellen.
 • Op de Aar en de Charley Tooropsingel delen we de wachtkamer met de huisartsen. Hier gelden strengere regels, vooral ook omdat de huisartsen met zieke patiënten werken. Op de Aar zijn partners helaas nog niet welkom tijdens de consulten. Op de Charley Tooropsingel wordt de wachtkamer goed in de gaten gehouden. Als er teveel mensen zijn zal er gevraagd worden of sommigen buiten kunnen wachten.
 • Voor afspraken geldt: kom niet als je zelf of iemand in je gezin Covid-19 klachten hebt.
 • Kom in principe alleen naar de controles tenzij er van  tevoren overlegd is. Elk contact levert risico op. Meepraten/kijken via FaceTime mag altijd.
 • Er staat desinfectans klaar bij binnenkomst, we vragen je vriendelijk dit ook te gebruiken.
 • Kinderen kunnen niet meekomen naar de controle.
 • De meeste controles willen we weer gewoon doen, maar sommige controles doen we voorlopig telefonisch. We werken aan een nieuw schema. Met in ons achterhoofd dat er vroeger of later een nieuwe lockdown wordt aangekondigd.
 • Kraamvisites zullen we ook weer wat uitbreiden. Kraamcentra zullen hun eigen regels hanteren wat betreft bezoek als de kraamverzorgster er is. We kunnen niet anders dan die respecteren.
 • De ziekenhuizen hanteren hun eigen regels. Wat in het ene ziekenhuis mag kan soms niet in een ander ziekenhuis. We zullen dit zoveel mogelijk communiceren wanneer je verwezen zou worden naar een ziekenhuis.
 • #staysafe #alleensamenlukthet

23 april 2020

Langzaam maar zeker gaan we de goede kant uit. De scholen gaan weer open als eersten.

Contactberoepen zoals kappers en pedicures helaas nog niet maar dat lijkt een kwestie van wachten.

Ook wij gaan weer langzaam terug naar iets meer contactmomenten. Om te beginnen zijn we heel blij dat we de vroege echo weer kunnen aanbieden. De medische noodzaak is voor de meeste vrouwen gering maar we hebben gemerkt dat er een behoefte is aan bevestiging.  Voor wie het aangaat: een aantal vrouwen komt in aanmerking voor deze echo rond 8 weken zwangerschap. De vrouwen die het betreft kunnen de komende dagen een telefoontje verwachten om een afspraak in te plannen. Het spreekuur moet hier even voor ingericht worden. En helaas, helaas, we kunnen nog steeds geen partners toestaan bij de echo of de zwangerschapscontrole. Meekijken via FaceTime is geen probleem.

Wat betreft de gewone zwangerschapscontroles. We blijven een deel telefonisch doen, in elk geval tot eind mei. En vrouwen die wel op het spreekuur komen blijven we van tevoren bellen om vast zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en de tijd in de spreekkamer te beperken.

Kraamtijd = Raamtijd. We hebben de afgelopen weken een aantal leuke oplossingen gezien, partytent op het terras, tafel tegen het raam. Heb je zelf een leuk idee of een goede tip? Deel het met ons.

#hanginthere #staysafe

3 april 2020

Ook deze week is voorbijgevlogen zonder dat iemand van ons team, ziek is geworden. Gelukkig maar.

We merken dat veel zwangeren dezelfde vragen hebben dus we zullen proberen hier de meestgestelde vragen te beantwoorden.

Wanneer belt de verloskundige mij om mijn afspraak te bevestigen of te wijzigen?
In principe word je gebeld de dag voor de afspraak. We bespreken dan even of je de volgende dag moet komen of dat we het telefonisch kunnen doen. Contactmomenten houden we zo kort mogelijk dus ook als je een ‘echte’ afspraak hebt willen we graag al je vragen telefonisch beantwoorden. In principe zijn de controles tussen 16 en 27 weken telefonisch. Labformulieren voor bijvoorbeeld een suikertest sturen we op naar je.

Wat wordt geadviseerd over de kinkhoestvaccinatie?
Gewoon halen. Het vaccinatieschema is ongewijzigd. Kijk even op de website van het CJG wanneer ze het prikspreekuur hebben.

Welke echo’s worden gemaakt nu er minder controle momenten zijn?
De vroege echo’s worden zo min mogelijk gedaan. De medische waarde daarvan is zeer beperkt. De termijn-echo wordt zeker gedaan, net als de 20 weken echo. Bij sommige vrouwen zijn om medische redenen groei-echo’s nodig en die worden dan ook gemaakt. Helaas moeten we je vanwege de veiligheid vragen om alleen naar de echo te komen. Je partner kan meekijken via bij FaceTime.

Wat is het advies omtrent thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Voor veruit de meeste vrouwen is thuisbevallen een veilige optie. De laatste 20 jaar is het idee ontstaan dat een ziekenhuis altijd veiliger is voor een bevalling maar niets is minder waar. We zien momenteel dat veel mensen huiverig zijn om naar een ziekenhuis te gaan omdat daar veel besmette personen zijn. Je kunt elk moment besluiten om thuis te bevallen. Mocht er een dwingende medische reden zijn waarom wij zouden vinden dat je beter naar het ziekenhuis kunt dan leggen we dat echt uit. Maar we sturen niemand zomaar naar een ziekenhuis.

Hoe vaak komt de verloskundige langs na de bevalling?
We komen de dag na de bevalling langs om te kijken of het allemaal goed gaat. Het tweede bezoek is als de baby minimaal 72 uur oud is. Dan kunnen we de hielprik doen. Tussen deze bezoeken en daarna hebben we nog een paar keer telefonisch contact. Als de kraamverzorgster het nodig vindt kunnen we altijd extra langskomen. Mocht je zelf ziek zijn of iemand in je huis ziek zijn en/of koorts hebben, laat het even weten. Dan kunnen we beschermende maatregelen nemen.

Hopelijk hebben we de meeste vragen hiermee beantwoord. Staat jouw vraag er niet bij? Vul het contactformulier op de site in en je krijgt antwoord.

1 april 2020

Duidelijke info voor zwangeren

30 maart 2020

We telefoneren allemaal ontzettend veel deze dagen. Velen van jullie hebben telefoon gekregen over verzette afspraken.

De beroepsverenigingen van verloskundigen en gynaecologen, KNOV en NVOG hebben schema’s opgesteld voor de zwangerschapscontroles. Welke moeten echt face to face en welke kunnen telefonisch. De telefonische consulten plannen  we nu zoveel mogelijk op tijd. Dus wanneer je vertrekt van het spreekuur weet je dat je op een bepaalde datum en tijd door ons gebeld zult worden. En aan het eind van het gesprek wordt de volgende afspraak gepland, telefonisch of op lokatie.

Het kostte even tijd om dit goed te plannen en in banen te leiden. Mocht je zelf eerder contact willen dan zijn wij natuurlijk 24/7 bereikbaar. Wanneer je vraag of probleem niet dringend is, vul dan bij voorkeur het contact formulier in. Wij bellen je dan terug.

27 maart 2020

De eerste weken zijn voorbij en we merken dat de hectiek wat begint te zakken. De spreekuren draaien en de bel-afspraken kunnen we steeds beter plannen. De kraamvisites doen we voor een deel telefonisch. We vinden dat jammer maar het is voor ons aller veiligheid. We vinden het heel fijn dat we zoveel begrip krijgen.

We merken dat vrouwen meer voor thuisbevallingen kiezen. Dat is een goede optie als er niemand ziek is in je huishouden en je verder een ongestoorde zwangerschap hebt. In andere gevallen overleggen we graag met jullie over de beste optie. Voor gezonde vrouwen is een badbevalling nog steeds een mogelijkheid. Warm water is een prima pijnstiller.

Ons team is gelukkig nog steeds gezond en ook onder onze zwangeren zijn tot nu toe weinig getroffenen. Hopelijk blijft dat zo. We wensen iedereen een goed weekend toe.

25 maart 2020

De gehoorscreening aan huis in gemeente Zuidplas is uitgesteld tot ten minste 6 april. Daarna krijg je een nieuwe uitnodiging voor dit onderzoek.

Ook de gemeente Rotterdam heeft dit onderzoek voorlopig tot 6 april uitgesteld.

24 maart 2020

De spreekuurplanning is momenteel een punt van aandacht. In principe doen we geen controles tussen 16-27 weken. In die periode heb je de 20 weken echo. Maar omdat we dat toch een lange periode zonder contact vinden hebben we besloten om bel-afspraken in te plannen. Op een afgesproken tijdstip bellen we je op om even bij te praten. Je krijgt zo snel mogelijk meer te horen over de planning hiervan. En mocht je ons eerder wat willen vragen, we zijn natuurlijk telefonisch bereikbaar.

We hebben net te horen gekregen dat de maatregelen van de regering voorlopig gelden tot 1 juni. Dit valt ontzettend tegen. Een bijzondere periode in jullie leven krijgt toch een donkere schaduw. In je eentje naar controles waar wij geen hand kunnen geven, in je eentje naar echo’s, geen babyshower, geen kraambezoek. Wij worden er een beetje verdrietig van en kunnen ons niet eens helemaal voorstellen wat het voor jullie betekent.
Onze tijd gaat momenteel vooral op aan het organiseren van praktische zaken. De spreekuurplanning, het regelen van voldoende beschermende middelen zoals mondkapjes, schorten, schoonmaakmiddelen. Maar ook vast stadsbreed scenario’s bedenken wie wat kan doen als er teveel hulpverleners ziek zouden worden.
Maar lieve allemaal, ooit gaat deze crisis weer over. Er komt een dag dat je met je baby wandelt in het park, dat je gezellig met je familie zit te lunchen in je favoriete tentje, dat je niet bang meer hoeft te zijn voor besmetting. Hou dat voor ogen.
Probeer tot die tijd te genieten van wat we wel hebben. Fijne zonneschijn, het feit dat je nog gezond bent, dat je geliefden gezond zijn, dat we er alles aan doen om je veilig te laten bevallen.
We bedanken jullie voor jullie begrip voor de beperkende maatregels die wij moeten nemen. Maar samen komen we erdoor! Samen sterk tegen #corona!

23 maart 2020

De algemene regels worden aangescherpt hebben we net kunnen horen van de minister president. Vooral het afstand houden is een belangrijke maatregel om verspreiding te voorkomen. Meer vragen en antwoorden vind je op de RIVM pagina.

Iedere cliënten van ons kan de Orfeus app downloaden waarmee je altijd toegang hebt tot je gegevens. We vragen je dringend om het ook te doen. Op de eerste controle heb je een PIN code gekregen.  Eén van de maatregelen van de coronacrisis is dat we het aantal contact momenten zoveel mogelijk beperken. Dat kan inhouden dat we soms iemand met bepaalde klachten meteen doorsturen naar een ziekenhuis waar we in normale tijden eerst een huisbezoek afleggen. We zullen altijd je gegevens mailen naar het ziekenhuis maar wanneer je de app hebt gedownload heb je zelf altijd toegang tot je dossier en kun je dat zonodig delen.

20 maart 2020

De update van vandaag van onze praktijk ten aanzien van het beleid tegen de verspreiding van het Corona virus.

 • De regels rondom de combinatietest en 20 weken echo zijn aangescherpt. Helaas mag ook hierbij geen partner meer mee. Videobellen/facetimen mag wel!
 • Je wordt geadviseerd om zoveel mogelijk de 20 weken in te plannen in de week dat je 19 weken zwanger bent.  Mocht er in die week een uitbraak zijn van het virus, dan is er voldoende mogelijkheid om de 20 weken echo op een later tijdstip in te plannen.
 • We willen jullie er nogmaals op wijzen dat er GEEN partners mee kunnen komen naar het spreekuur. We doen er alles aan om zo min mogelijk contactmomenten te hebben per dag, zodat we jullie de noodzakelijke zorg kunnen blijven geven. Daarbij is onze gezondheid cruciaal.
 • Vandaag zijn de beschermende middelen gearriveerd. We hebben voorlopig voldoende. Bij toename van besmettingen in onze regio zullen we nieuwe voorraden krijgen.

Update over kraamzorg:

We krijgen bericht over kraamzorginstellingen die geen thuiszorg meer bieden. Dat is onverantwoord en niet volgens de huidige richtlijn. Laat het ons weten als dat bij jou het geval is, dan ondernemen we actie.  Kraamzorgorganisaties leveren wel tijdelijk minder uren en stellen als eis dat alle gezinsleden gezond zijn. Het is niet verantwoord om bezoek te ontvangen als de kraamzorg in huis is.

Update over bloedprikken:

De STAR-shl heeft laten weten de helft van de priklocaties te sluiten. Dat heeft consequenties voor onze regio. Gelukkig blijft het prikpunt in Nieuwerkerk a/d IJssel, Oranjepad 2, op de eerste verdieping van onze locatie gewoon open. We verwachten mogelijk langere wachtrijen. In de wachtrij gelden de voorschriften van afstand 1,5 meter houden en je mouw niezen en hoesten.

We wensen jullie een goed weekend en volgende week volgen er weer nieuwe updates!

18 maart 2020

De dagelijkse nieuwe informatie over de maatregelen die we nemen tegen verspreiding van het Corona virus.

 • De STAR sluit een aantal priklocaties, dit is belangrijk bij de afname van bloed bijv. voor de NIPT test. Kijk op star-shl.nl of bel naar 088 020 95 55.
 • Het beleid rondom overtijd lopen (naderende serotiniteit) wordt tijdelijk aangepast. Je krijgt rond 41 weken een langere afspraak op het spreekuur. Als je wilt kunnen we je (naast de gebruikelijke controles) strippen.  We weten dat strippen effect heeft na de 41e week en het kan één of meerdere keren herhaald worden. Zie ook onze folder over serotiniteit.
 • Als de bevalling nog even op zich laat wachten maken we rond 41+3 wkn zwangerschapsduur een afspraak voor je in het ziekenhuis. In het ziekenhuis kun je aangeven dat je opnieuw gestript wil worden.
 • Nu alle bijeenkomsten, voorlichtingsavonden en cursussen vervallen willen we je wijzen op een aantal goede online cursussen:
 • zwngr.nl:  online zwangerschapscursus met info van je verloskundige
 • Online geboorteacademie: een cursus die je in jouw tijd, vanuit huis kan volgen
 • Online ochtend meditaties van Mind in Geboorte. Elke ochtend via Zoom tussen 10.00 en 10.45 uur (17 maart t/m 7 april). Stuur een e-mail naar info@mindingeboorte.nl voor een link om aan de meditatie mee te doen, Irena Veringa. mindingeboorte.nl/over-irena-veringa

17 maart 2020

Onze dagelijkse update van de maatregelen die getroffen worden tegen de verspreiding van het Corona virus.

 • Er is nu een tekort aan goedgekeurde beschermingsmiddelen (mondkapjes, spatbrillen en overjassen). Deze moeten gedragen worden als iemand besmet is met het Corona virus. We verwachten eind van deze week voldoende beschermingsmiddelen via de regiocoördinator te ontvangen.
 • Mocht je klachten hebben van hoesten, verkoudheid of koorts geef het dan telefonisch aan ons door.  Kom NIET naar de praktijk. Je controle wordt uitgesteld.
 • Er zijn veel vragen over de plaats van de bevalling. Het lijkt erop dat de ziekenhuizen de deuren gaan sluiten voor poliklinische bevallingen (bevalling zonder medische indicatie). Dit betekent dat een poliklinische bevalling tijdelijk niet meer mogelijk is. We houden je op de hoogte van deze ontwikkeling.
 • Vrouwen met een medische indicatie kunnen wel naar het ziekenhuis voor de bevalling.
 • Vrouwen die een actieve besmetting hebben wanneer de bevalling begint krijgen automatisch een medische indicatie voor de bevalling. De gynaecoloog begeleidt dan de bevalling.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis is één persoon naast de barende toegestaan. Dus helaas geen doula of geboortefotograaf.

Als je partner besmet is met het Corona virus krijgt hij/zij helaas GEEN toegang tot het ziekenhuis, ook niet als je gaat bevallen!

16 maart 2020

Kraamzorgorganisaties doen hun uiterste best om iedere kraamvrouw te kunnen bijstaan. Ook voor hen geldt dat afstand belangrijk is. Dit is opgenomen is het continuiteitsplan van Bo geboortezorg.

Kraambezoek kan niet langs komen wanneer de kraamverzorgende in het gezin is. Sociale contacten moeten zoveel mogelijk vermeden worden om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Advies voor het kraamgezin is daarnaast om alleen bezoek te ontvangen dat geen enkele ziekteverschijnselen heeft.

Hou de website van je eigen kraamzorgorganisatie in de gaten.

Badbevallingen kunnen we niet begeleiden op het moment. Het virus verspreidt zich via urine en feces en daardoor lopen medewerkers evident meer risico. Ontsluitingsweeën in bad opvangen is prima maar de geboorte zelf doen we ‘op het droge’.

Lachgas als pijnstilling is momenteel niet beschikbaar in Geboortecentrum IJsselland. Wel in Geboortecentrum Sophia.

Ziekenhuizen hanteren aangepaste bezoekregelingen. Maximaal één bezoeker per patiënt. Dit geldt ook voor kraambezoek. Bij ziekteverschijnselen krijgt je bezoek helaas geen toegang tot het ziekenhuis.

De vaccinaties bij het consultatiebureau (kinkhoest bij zwangeren en het rijksvaccinatieprogramma voor pasgeborenen) lijken gewoon door te gaan. Het inloopspreekuur om je baby te meten of wegen is alleen te bezoeken voor pasgeborenen of bij voedingsproblemen.

Borstvoeding update: De WHO heeft aangegeven dat borstvoeding nog steeds de eerste keuze is, óók bij een moeder met het Corona virus. Als de moeder te ziek is, wordt aangeraden om alle voedingen te kolven en met de fles te laten geven door een gezond persoon.

Kraamvrouwen die bewezen besmet zijn met het Corona virus wordt geadviseerd om elke keer de handen te wassen voordat je je baby oppakt en verzorgt. Ook is het aan te raden om daarbij een neus-mond masker te dragen. De verkrijgbaarheid van maskers is momenteel een probleem. Huid-op-huid contact blijft erg belangrijk in het eerste uur na de bevalling en ook in de kraamtijd, dit kan gewoon plaatsvinden.

Een regel die we erg moeilijk vinden, maar toch verplicht; er zijn tijdelijk GEEN partners welkom op de praktijk. Als we je controles doen zal het contactmoment zo kort mogelijk zijn. Al je vragen én je nieuwe afspraak worden telefonisch behandeld.

Zwangere vrouwen lopen voor zover bekend, geen verhoogde kans op een infectie of een ernstiger beloop. Ook lijkt het ziektebeeld bij pasgeboren baby’s mee te vallen.

Bij vragen of zorgen kun je de praktijk altijd bellen en mailen. We blijven jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden.

De aanpak is voor de gehele regio Rotterdam – Rijmond hetzelfde. 

Uit een Australisch artikel vanmorgen:

Zwangere vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor virussen die ademhalingsproblemen veroorzaken (zoals griep). Hun immuniteit is verlaagd, hun longen zijn meer samengedrukt en ze hebben meer zuurstof nodig.

Dit lijkt echter niet het geval te zijn met COVID-19. In een analyse van 147 vrouwen met COVID-19 had slechts 8% een ernstige ziekte en 1% verkeerde in kritieke toestand. Dat is lager dan de algemene bevolking.

De verlaagde immuunrespons van zwangerschap, die nodig is om te voorkomen dat het lichaam van een vrouw op haar baby reageert als een bedreiging voor de gezondheid, biedt mogelijk extra bescherming met COVID-19. COVID-19 lijkt ernstiger te zijn bij mensen met een immuunsysteem dat hard werkt om met andere gezondheidsproblemen om te gaan.

Met COVID-19 worden meer mannen dan vrouwen getroffen en is het minder waarschijnlijk dat vrouwen ernstig ziek worden en sterven. Tot op heden is het sterftecijfer 1,7% voor vrouwen en 2,8% voor mannen.

Dit kan echter veranderen naarmate de pandemie zich uitbreidt. Vrouwen vormen het merendeel van de gezondheidswerkers en zorgverleners zullen in contact komen met meer zieke mensen.

15 maart 2020

Vanwege de aangescherpte maatregelen van de overheid, ten aanzien van de verspreiding van het Corona virus willen we jullie informeren over het volgende:

In heel Nederland moet iedereen met neusverkoudheid OF hoesten EN/OF koorts THUIS BLIJVEN. Bij ernstige klachten TELEFONISCH contact opnemen met de huisarts.

We vragen je om alleen naar het spreekuur te komen, geen partner, geen kinderen of ouders mee. Face-time en video bellen zijn toegestaan.

Indien je klachten hebt NIET naar de praktijk komen. Controles worden dan zoveel mogelijk 14 dagen uitgesteld.

Als Corona is vastgesteld: 14 dagen geen controle waarvan 7 dagen thuis isolatie. Als je 24 uur klachtenvrij bent kun je zo snel mogelijk op controle komen. Je krijgt een echo aangeboden om te kijken of het goed gaat met de baby.

Bevallen als je een vastgestelde Corona infectie hebt of met koorts (>38 graden): onder leiding van de gynaecoloog in verband met mogelijke problemen voor de baby tijdens de bevalling.

Bevallen zonder Corona klachten: thuis bevallen zal voor de meeste vrouwen de veiligste optie zijn.

We hebben bericht gekregen van BovenMaas Prenataal dat de combinatietesten en 20 weken echo’s doorgaan, liever geen partner mee.  Ook bij hen geldt dat face-time of videobellen geen probleem is.

Alle afspraken worden gewijzigd naar onderstaand schema. Dat betekent dat je door ons gebeld wordt kort voor je afspraak (1-2 dagen van tevoren).

 • Intake: telefonisch en kort praktijkbezoek voor echo + bloedafname.
 • Informatie over prenatale screening telefonisch
 • 16 weken alleen controle
 • 20 weken SEO (Bij bovenmaas )
 • 27: bloedafname en controle
 • 31 alleen controle
 • 35 alleen controle
 • 37 alleen controle
 • 39 alleen controle
 • 40 alleen controle
 • 41 alleen controle

Alle afspraken die ingepland staan op het spreekuur die NIET in dit rijtje staan moeten we helaas afzeggen. We begrijpen dat dit erg vervelend is, maar de gezondheid van een ieder staat bovenaan.

We zullen vanaf nu een dagelijkse update plaatsen op eengoedbegin.nl, onze facebookpagina en instagram account.

For English information: https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/

Update: 15-3-2020 16.00

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur