Home > Centering Zwangerschap

Centering Zwangerschap

In 2023 beginnen we in Verloskundige Praktijk Een Goed Begin met Centering Zwangerschap.

Wat is Centering Zwangerschap?

Centering Zwangerschap is een vorm van zorg waarbij zwangeren onder vaste begeleiding van een verloskundige en een assistente samenkomen voor de zwangerschapscontrole. Tijdens deze bijeenkomsten worden heel veel onderwerpen die belangrijk voor je kunnen zijn tijdens de zwangerschap gezamenlijk besproken. Het grote voordeel hiervan is dat er veel meer tijd beschikbaar is. Doordat er een vaste tweede begeleidster aanwezig is kan de verloskundige bij iedereen apart de controle doen. Een bijeenkomst duurt twee uur in plaats van een kwartier tijdens het spreekuur. Deze tijd vliegt om en de bijeenkomsten zijn vaak erg gezellig! De resultaten van deze groepsbijeenkomsten zijn erg goed. Veel vrouwen kijken er erg goed op terug. Wij zijn er allemaal van overtuigd dat dit de beste zorg is en verheugen ons erop ermee te beginnen.

Hoe gaat het in de praktijk?

We zullen het tijdens de intake met je bespreken zodat je daarna zelf kunt kiezen wat het beste bij je past. De eerste drie controles waarin de intake plaatsvindt en de echo’s gemaakt worden, zullen individuele contacten blijven. Voor de daaropvolgende controles (vanaf ongeveer 15 weken zwangerschap) word je, als je kiest voor Centering Zwangerschap ingedeeld in een groep met 8 à 10 andere zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Je komt met deze groep 9 keer samen in de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap volgen er nog een of enkele individuele controles. Natuurlijk zijn we bereikbaar voor individuele vragen en krijg je de gebruikelijke echo’s. De laatste bijeenkomst is als iedereen is bevallen en dan neem je ook je baby mee. De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf zijn om de twee weken. Een bijeenkomst duurt twee uur en vindt plaats op een vast tijdstip en locatie. Tijdens een bijeenkomst vindt de medische zorg zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby plaats en verzamel je heel veel informatie.

Centering Zwangerschap komt van oorsprong uit Amerika en wordt voor Nederland ontwikkeld door TNO in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur