Home > Bewegen van baby

Bewegen van baby

‘Ik voel de baby al sinds twee dagen nauwelijks bewegen, is dat wel in orde?’
De vrouw aan de telefoon klinkt duidelijk ongerust. Begrijpelijk.

Elke moeder herkent het normale bewegingspatroon van haar baby. Zeker in de laatste weken van de zwangerschap merken vrouwen dat baby’s op bepaalde tijdstippen juist bewegen of juist stil zijn.
Als daar opeens verandering in zit kan dat zorgelijk zijn.

Ik vraag eerst hoeveel weken ze zwanger is. 37 Weken al. Ze heeft geen buikpijn of bloedverlies. De laatste keer dat ze de baby goed voelde was zondagmiddag. Het is nu dinsdag. Gistermiddag voelde ze even wat draaien, maar het mag geen naam hebben.

Ik besluit naar haar toe te gaan. 20 Minuten later doet ze deur voor me open. ‘Ik ben blij dat je zo snel bent, ik vond het zo vervelend om te bellen, misschien is het wel niks, maar ik maak me zo ongerust.’
‘Je belt nooit voor niks. Ongerustheid is niet goed, en we kunnen het makkelijk checken.’

Even later klinkt de harttonen van de baby duidelijk door de doptone.
Zijn moeder blaast opgelucht haar ingehouden lucht uit.

Ik leg uit dat dit prima klinkt, maar dat het een momentopname is van een minuut. Dat we altijd adviseren dat iemand naar het ziekenhuis gaat voor een CTG (hartfilmpje). Dat duurt een half uurtje en aan het patroon van de hartslag kunnen we veel aflezen over de conditie van de baby.

Ik regel het en een paar minuten later rijden ze weg.

Aan het eind van de middag belt de verloskundige van het ziekenhuis me. Het hartfilmpje was prachtig. Ze had ook nog een echo gemaakt, er was lekker vruchtwater en de baby bewoog zichtbaar. Inmiddels voelde zijn moeder hem ook weer.

Even later belt ze zelf ook nog. ‘Gelukkig helemaal goed, ik ben helemaal opgelucht en ik voel hem ook weer schoppen. Dank je wel dat je zo snel alles hebt geregeld.’
‘Geen dank’, zeg ik. ‘Ik ben ook blij. En voel je echt vrij om altijd te bellen wanneer je je ongerust maakt.’

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:00 uur