Praktische zaken rondom de badbevalling

Iedereen die thuis wil bevallen kan in principe in bad bevallen. Bij een poliklinische bevalling kun je soms ook in bad bevallen. In het IJsselland ziekenhuis is één kamer met een vast bevalbad, in het Franciscus ziekenhuis kun je een opblaasbaar bevalbad huren (€100) voor in jouw eigen verloskamer. Wil je graag thuis in bad bevallen dan is het huren van een bevalbad wel aan te raden. Een gewoon ligbad is meestal wat te smal.

  • Het bevalbad dat je via ons huurt heeft de volgende buitenmaten: 193 x 165 x 76cm. Er gaat ongeveer 650 liter water in. Het is belangrijk dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft, dat er voldoende verlichting is en bijvoorbeeld ook een stopcontact in de buurt voor de pomp om het bad te legen.
  • Het is ook prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.
  • Je moet in ieder geval makkelijk in en uit bad kunnen stappen en de verloskundige, de kraamverzorgster en je partner moeten goed de ruimte hebben om gemakkelijk om het bad heen te kunnen bewegen.

Wij hebben vier bevalbaden om te verhuren.  De Oerbron en Nona Birthsupplies verhuren ook baden tegen een redelijke prijs. Deze baden zijn speciaal voor de bevalling ontworpen. In verband met de hygiëne leveren ze bij alle huur- en koopbaden een eigen schone hoes voor eenmalig gebruik. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Hierdoor blijft het bad schoon.

Wil je in bad bevallen en heb je het bad in huis? Probeer eens uit hoe je het bad vult en hoe lang het duurt voor het bad vol is. Hoe werkt de verwarming etc? Overigens kun je ook met weinig water al in bad gaan.

Vul tijdens je bevalling het bad op tijd. Je partner kan er zelf uiteraard ook in (graag met zwembroek). Zorg er dan voor dat er voldoende handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er niet steeds uit hoeft maar er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Sommige vrouwen vinden het fijn om zeezout aan het water toe te voegen. Twee kilo is genoeg om ervoor te zorgen dat het mineralen verlies via het warme water minder is. Vrouwen voelen zich langer fit en energiek wanneer er wat zout aan het water is toegevoegd.

Het water werkt het beste als de temperatuur rond de 36-37 graden is. Je voelt zelf aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Van te warm water krijg je het zelf te warm, word je loom, snel moe en kun je teveel vocht verliezen door zweten. Het is belangrijk dat je regelmatig wat drinkt als je lang in bad zit.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op tel: 0180 31 63 57
Bij spoed kies optie 1. Bij langdurig geen gehoor kun je bellen naar de dokterstelefoon 010 2865055.

Om een afspraak te maken / te wijzigen of niet dringende vragen zijn we bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:00-16:30 uur