Pijnstilling tijdens je bevalling
In de 21e eeuw is pijnstilling gelukkig goed bespreekbaar. Hoewel goede voorbereiding en goede begeleiding tijdens de bevalling zeker effect hebben blijkt dat veel vrouwen behoefte hebben aan pijnstilling. Er worden veel cursussen aangeboden om je voor te bereiden op de bevalling. Onze beroepsorganisatie heeft een folder over pijnstilling geschreven die je hier vast kunt lezen.
Brochure Hoe-ga-je-om-met-pijnEr zijn verschillende vormen die in de verloskunde veel gebruikt worden. Het is vooral afhankelijk op welk punt van de baring je bent. Maar alles wordt overlegd met je.
- pethidine, een prik in je been met morfine. Dit wordt vooral gebruikt wanneer vrouwen nog weinig ontsluiting hebben, maar eigenlijk uitgeput zijn na bijvoorbeeld een slapeloze nacht. Pethidine haalt de scherpe kantjes eraf en zorgt vaak voor een paar uur rust, waarna verder gekeken kan worden.
- remifentanil, ook wel het pijnpompje genoemd. Dit is een morfine-achtige stof die via het infuus wordt toegediend. Met een knop kun je jezelf een shot geven, maar er zit een begrenzer op zodat overdoseren niet mogelijk is. Vooral om je de laatste centimeters te helpen. Zodra het pompje wordt uitgezet verdwijnt het effect snel zodat je er voor de persfase weer helemaal bij bent. N.B. in het Groene Hart Ziekenhuis is deze vorm van pijnstilling niet beschikbaar.
- epiduraal, oftewel de ruggenprik. Dit is de meest effectieve vorm van pijnstilling. Een ruggenprik wordt door de anesthesist gezet. Tussen twee wervels wordt een dun slangetje geschoven waardoor steeds kleine hoeveelheden verdovende vloeistof worden toegediend. Zeer geschikt voor vrouwen die veel pijn hebben en op bed moeten blijven omdat ze aan de monitor liggen. De ruggenprik is sinds een paar jaar in alle ziekenhuizen 24/7 beschikbaar.
- lachgas, is een oude manier van pijnstilling die vooral geschikt is voor het laatste stukje van de ontsluiting. Lachgas is nog niet overal beschikbaar.
- tens, de geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf – wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Je kunt bij ons een geboorte-TENS huren. De prijs is €50,=. Hiervoor huur je het apparaatje en krijg je er een set elektroden bij. Wanneer je het apparaat weer inlevert krijg je €35,= terug.