Badbevalling

Denk je over een badbevalling of ben je hier nieuwsgierig naar?
Lees dan onderstaande informatie en vraag ons gerust om advies.

Een badbevalling vereist wat praktische organisatie, zoals het opzetten van het bad en het na de bevalling leegmaken en retourneren.

Voordelen

 • Water draagt je lichaam door de opwaartse druk. Onder water gaan met je hele buik werkt verlichtend en maakt je minder zwaar. Hierdoor ben je vrijer in je bewegingen. Door deze vrijheid neem je vanzelf een actieve baringshouding aan. Dat bevordert een vlotte bevalling.
 • In bad kun je je makkelijker voor je omgeving afsluiten.
 • Warm water ontspant en werkt daardoor pijnstillend. Door de ontspanning kun je je gemakkelijker overgeven aan de weeën. De ervaring leert dat vrouwen in het warme water pijnlijke weeën beter kunnen verdragen en opvangen. Je maakt minder stresshormonen aan en meer endorfines. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers die je zelf aanmaakt bij langdurige inspanning.  Zo wordt de kans dat je medicinale pijnstilling nodig hebt kleiner.
 • In bad kun je diverse houdingen aannemen, bijvoorbeeld hangend over de rand, liggend op je rug, maar ook steunend op je partner. Voel je vrij een houding aan te nemen die jij prettig vindt.
 • De ontsluitingsfase en de uitdrijvingsfase verlopen hierdoor meestal sneller.
 • Het warme water zorgt ervoor dat je weefsels soepeler worden en makkelijker kunnen oprekken. Hierdoor is de kans op uitscheuren wat kleiner.
 • Bevallen in warm water wordt zeker aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten of bekkeninstabiliteit hebben.
 • Vrouwen zijn na een badbevalling meestal heel tevreden en willen vaak een volgende keer weer in water bevallen.

Iedereen die thuis wil bevallen kan in principe in bad bevallen. In de ziekenhuizen is geen bevalbad aanwezig, behalve in het Ikazia en het Geboortehotel Sophia.  We mogen nergens een eigen bad meenemen. Wil je graag thuis in bad bevallen dan is het huren van een bevalbad wel aan te raden. Een gewoon ligbad is meestal wat te smal.

 

Praktische zaken

 • Een bevallingsbad is meestal rond de  1.30 meter  in doorsnede en heeft hoogte van 65 cm. Het is belangrijk dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en dat er voldoende verlichting beschikbaar is. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden.
 • Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de pomp om het bad te legen.
 • Het is ook prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.
 • Je moet in ieder geval makkelijk in en uit bad kunnen stappen en de verloskundige, de kraamverzorgster en je partner moeten goed de ruimte hebben om gemakkelijk om het bad heen te kunnen bewegen.

De Oerbron en de Waterooievaar verhuren baden tegen een redelijke prijs. Deze baden zijn speciaal voor de bevalling ontworpen. In verband met de hygiëne leveren ze bij alle huur- en koopbaden een eigen schone hoes voor eenmalig gebruik. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Hierdoor blijft het bad schoon.

Wil je in bad bevallen en heb je het bad in huis? Probeer eens uit hoe je het bad vult en hoe lang het duurt voor het bad vol is. Hoe werkt de verwarming etc? Overigens kun je ook met weinig water al in bad gaan.

Vul tijdens je bevalling het bad op tijd. Je partner kan er zelf uiteraard ook in (graag met zwembroek). Zorg er dan voor dat er voldoende handdoeken klaar liggen en dat alles in de buurt van het bad staat. Denk aan telefoon, fotocamera, drinken, kraampakket etc. zodat je als partner er niet steeds uit hoeft maar er helemaal voor je vrouw kunt zijn.

Sommige vrouwen vinden het fijn om zeezout aan het water toe te voegen. Twee kilo is genoeg om ervoor te zorgen dat het mineralen verlies via het warme water minder is. Vrouwen voelen zich langer fit en energiek wanneer er wat zout aan het water is toegevoegd.

Het water werkt het beste als de temperatuur rond de 36-37 graden is. Je voelt zelf aan wat voor jou fijn is tijdens je bevalling. Van te warm water krijg je het zelf te warm, wordt je loom, snel moe en kun je teveel vocht verliezen door zweten. Het is belangrijk dat je regelmatig wat drinkt als je lang in bad zit.

Een badthermometer in het bad is handig. In een bevalbad koelt het water ongeveer één graad per uur af.

Je kunt het water in gaan op een moment dat je daar behoefte aan hebt.  Het is aan te raden om niet te vroeg het bad in te gaan. Als je vroeg het bad in gaat kunnen de weeën soms stoppen. Het beste moment is als je zo’n 4-5 centimeter ontsluiting hebt. Het effect van het warme water is dan mogelijk het grootste op je baarmoeder en de pijn. De harttonen van de baby worden bij een badbevalling, net als bij een bevalling op het droge, regelmatig gecontroleerd.

Na twee uur in het bad neemt het effect van het warme water af. Het is dan verstandig om kortdurend uit bad te gaan. Ga even naar de wc, eet en drink wat. Wanneer je daarna opnieuw het bad in stapt, is de werking van het warme water weer optimaal en helpt het water je weer te ontspannen.

 

 

 

 

 

Wij zijn 24/7 bereikbaar op

0180 31 63 57

Bij geen gehoor of langdurig in gesprek bel de dokterstelefoon: 010 286 50 55

Voor niet dringende vragen bel je 0180 31 63 57 tijdens ons telefonisch spreekuur: Maandag t/m vrijdag van 8:00-12:30 uur.